Çocuğunuzun beynini deneyimle geliştirin

Çocuğunuzun beynini deneyimle geliştirin

Çocuğa sağlanan her bir deneyimin beynin nasıl şekilleneceğini belirleyeceğini söyleyen Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, “Az deneyim az gelişim, çok deneyim çok gelişim sağlar” dedi

Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, okul öncesi eğitim konusunda anne ve babalara çeşitli tavsiyelerde bulunarak, çocuklarının gelişimine nasıl katkı sağlayacakları konusunda da çeşitli ipuçları verdi. Duman, anne ve babaların çocuklarının fiziksel ihtiyaçları konusunda uzman olduklarını dile getirdi. “Rüzgârlı havada ne giydirilmesi gerektiğini, öksürüğe iyi gelen bitkisel ilaçların neler olduğunu, hangi yiyeceklerin ne zaman yenebileceğini iyi bilirler” diyen Duman, “Ancak çocuğun hayatında en önemli rol oynayan beyin gelişimi konusunda uzmanlıklarını teknolojik araçlara bırakmış durumdalar. Oysaki beyin gelişimi, çocuğa doğduğu andan sunulan deneyimlerle şekil bulmaya başlar. Bu nedenle çocuğa sağlayabileceğimiz deneyimler bütün beyin kavramının oluşumunu sağlar” şeklinde konuştu.

KÜÇÜK ÇOCUKLARDA SAĞ BEYİN SOL BEYNE BASKINDIR

Beynin farklı alanları olduğunu ifade eden Duman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu alanlarında farklı görevleri vardır. Örneğin beynimizin mantıklı düşünmemizi ve davranmamızı sağlayan bir sol tarafı birde duygularımızı yöneten sağ tarafı vardır. Başarılı olmanın şartı bu alanların uyumlu bütün bir şekilde çalışmasıdır. Aslında ebeveynler olarak çocuklarımızın sağ ve sol beynin uyumlu çalışmadıkları zamanı kolay fark ederiz. Böyle zamanlarda genellikle çocuklar duygularına yenik düşerler, sakin bir şekilde olaylara tepki veremezler. Öfke nöbetleri gösterirler ve saldırganlaşırlar. Küçük çocuklarda sağ beyin, sol beyne baskındır. Bu nedenle duyularını ifade ederken mantık kullanamazlar. Taki neden ve ne için sorularını sormaya başlayıncaya kadar.”

ÇOK DENEYİM ÇOK GELİŞİM SAĞLAR

Bilimsel araştırmaların beynin şekillendirilebilir bir yapıya sahip olduğunu kanıtladığını aktaran Duman, “Peki, çocukta beyin gelişimini ve değişimini sağlayacak ne olabilir? Deneyimdir, yani çocuğa yaşattıklarımızdır. Çocuğa sağladığımız her bir deneyim beynin nasıl şekilleneceğini belirlemektedir. Kısacası az deneyim az gelişim, çok deneyim çok gelişim. Dinlediğimiz müzik, okuduğumuz kitaplar, benimsediğimiz disiplin anlayışı, beyin gelişimini ve uyum hızını derin bir şekilde etkilemektedir. Peki ne yapabiliriz? Yapabileceğimizi çok şey var. Unutmayın çocuğunuzun beyin uyum hızı sizin elinizde.

ÇOCUĞUN HAYATINDA SPOR VE MÜZİK MUTLAKA BULUNMALI

Bunun için öncelikle çocukla her ortamda ve her olayda aynı sakinlikle konuşmak gerektiğini belirten Duman, şunları kaydetti: “Konuşmak, konuşmak! Kendi deneyimlerimizi uygun bir dille aktarmak. Kendi duygu ve deneyimleri hakkında konuşan ebeveynlerin çocuklarında duygusal zekâ çok daha fazla gelişmektedir. Çocuğun hayatında spor ve müzik mutlaka bulunmalı. Çocuklarda spor ve müziğe başlanması için en uygun dönem 5 -7 yaş aralığı. Okul başarısını iyi yönde etkileyen, disiplinli olmayı sağlayan bu aktiviteler, çocuklardaki stresi ve kaygıyı azaltarak okul başarısını artırmakta. Sağlıklı beslenme düzeni sağlanmalı. Düzenli uyku alışkanlığı kazandırılmalı. 3T’den uzak durmaları sağlanmalı. 3T diye adlandırdığımız tablet, televizyon ve telefon çocuklardan uzak tutulmalıdır. Unutmayın bu tür teknolojik aletlerin eğitici bir yönü yok. Ebeveynlik vasfı hiç yok. Peki ne yapacağız. 3T yerine 3K Formülü...Yani kitap okumaya teşvik, takip ve takdir. Oyun oynamaları için imkân verilmeli. Oyun boş zaman etkinliği değil, aslında eğitim yöntemidir. Beyin gelişimi için oldukça önemli bu koşulları sağlayan aile için son ve en önemli koşul. İyi bir okul öncesi eğitim. Nitelikli bir okul öncesi eğitim kurumunda çocuğun zekâ puanı artışı 7 puandan fazla olmaktadır. Okul öncesi eğitimin zekâyı arttırmasının en büyük nedeni çocuklara zengin ve uyarıcı bir ortam sunması. Bu ortamın planlı ve programlı etkinlikler ile desteklenmesi ve ölçülmesidir. Değerli Anne babalar gelişim, değişim ve beyin uyumu sizin elimizde. Öğrencilerine sağladığı zengin öğrenme ortamları ile eğitimin öncüsü Gençlik Anaokulu olarak tüm öğrencilerimize mutlu, başarılı, sağlıklı ve tam uyumlu bir beyin gelişimi dileriz.

GELENEKSEL MEZUN ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

Gençlik Eğitim Kurumları, Mezunlar ziyaretini de devam ettiriyor. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post ve Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, 1999 Enderun İlköğretim Mezunu Muhammed Baki Akdeniz'i Şekerciler Camii’nde ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Akdeniz, teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

whatsapp-image-2019-10-25-at-15.59.53-(1).jpeg

whatsapp-image-2019-12-09-at-12.25.49.jpeg

whatsapp-image-2019-12-11-at-15.30.40.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.