Çocuğunu Düzenli Kahvaltı Yaptır, Okul Başarısı Artsın

Çocuğunu Düzenli Kahvaltı Yaptır, Okul Başarısı Artsın

Okul heyecanı yeniden başladı. Uzmanlara göre, çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi dengeli besleniyor olmaları. Uzmanlar, doğru hazırlanmış bir beslenme çantası, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme...

Okul heyecanı yeniden başladı. Uzmanlara göre, çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi dengeli besleniyor olmaları. Uzmanlar, doğru hazırlanmış bir beslenme çantası, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için en önemli anahtarlardan biri olduğunu belirtiyor. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, miniklerin beslenmesinde en önemli bölümü kahvaltının oluşturduğunu söyledi. Ak, kahvaltı yapan çocuğun okul dönemindeki başarısının daha fazla olduğunu dikkat çeken problem çözme gibi konularda daha pratik olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu kaydetti.

    Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en kolay yolu, içine bütün besin gruplarından en az bir çeşit besin yerleştirmek olduğunu anlatan Diyetisyen Ak, süt, et, tahıl, sebze ve meyve grubunun bir çocuğun beslenme çantasında mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı. Çocukların hep aynı besinleri tüketmekten hoşlanmadığını ve bu nedenle çabuk sıkıldığını belirten Ak, "Beslenme çantasının dolu gidip boş gelmesini sağlamak için çeşitlilik sağlamaya özen göstermelisiniz." dedi. Çocuklarda su tüketiminin de çok önemli olduğunun altını çizen Ak, çocukları, su içmeye teşvik etmek için beslenme çantasının içine su koymanın, güzel bir çözüm olacağını dile getirdi.

    "DÜZENLİ KAHVALTI YAPTIR ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISI ARTSIN"

    Çocukların hem fiziksel hem de zekâ gelişiminde beslenmenin büyük önem taşıdığını aktaran Ak, "Çocuklar, günlük aktivitelerin yanında büyümek ve gelişmek için ek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Miniklerin beslenmesinde en önemli bölümü de kahvaltı oluşturuyor." diye konuştu.

    Kahvaltı yapan çocuğun okul dönemindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha pratik olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu gösterdiğini kaydeden Ak, "Yapılan araştırmalarda kahvaltı yaparak okula giden çocukların daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Kahvaltı yapmayan çocukların daha sağlıksız ve ileride obezite risklerinin olduğu da belirlenmiştir.” ifadelerini kullandı. Ancak, kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanmasının önemli olduğunu vurgu yapan Ak, bu tüketimi sağlamanın en kolay yolunun ise ‘ekmek ile peynir’, ‘tahıl gevreği ile süt’ veya ‘meyve ile süt’ ikilisinin olabileceğini dile getirdi.

    TATLI VE YAĞLI BESİNLER ÖDÜL OLARAK KULLANILMAMALI

    Çocukların beslenmesi ile ilgili tavsiyelerde de bulunan Ak, ebeveynlerin eve cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almaması konusunda uyardı. Çocuklar için yemekleri büyük porsiyonlar yerine küçük tabaklarda servis etmek, tek tip besinle beslenmesini önlemek gerektiğinin altını çizen Ak, şu tavsiyelerde bulundu: "Çocuklar için besin çeşitliliği artırılmalı. Tatlı ve yağlı besinleri (çikolata, gofret, şekerleme, cips vb.) ödül olarak kullanmamalı. Yavaş yemek yeme alışkanlığını kazandırmalı. Fast-food ve aburcubur tüketilmesi azaltılmalı ve spor alışkanlığı kazandırmalı." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.