Çocuğu evde sünnet etmek tarih oldu

Çocuğu evde sünnet etmek tarih oldu

Bebeğin doğumunun hemen ardından yapılan “Yeni doğan sünneti” her geçen gün gelişiyor.

Bütün doğumların hastane ortamında gerçekleşmesiyle birlikte, aileler hastaneden taburcu olmadan bebeklerinin sünnetini yaptırıyor. Bu da son yıllarda evde sünnet kesiminin ortadan kalkmasına neden oluyor. Artık çocuklar arasında, “sünnet oldun mu?” sorusu tarihe karışıyor. Bebeğin doğumundan 28 güne kadar yapılan sünnet yeni doğan sünnet olarak adlandırılıyor. Konu hakkında gazetemize bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Özdemir, sünnetin hastane ortamında yapılmasının son derece hijyenik olduğunu söyledi. Sünnetin günübirlik yapıldığını ve sünnetten bir saat sonra bebeğin evine gidebildiğini kaydeden Özdemir, yeni doğan sünnetin yararları hakkında da bilgi verdi. Özdemir, “Penisteki dokular çok taze olduğu için iyileşmesi daha kolay oluyor. Damar yapısı gelişmediği için kanama azalıyor. Çocukların anestezi olması açısından da en uygun dönem diyebiliriz. Çocuklara genel anestezi yapmayarak, lokal anestezi yapıyoruz. Çocukların acı duygusu çok fazla gelişmediği için lokal anestezi ile sağlıklı bir şekilde sünneti yapıyoruz” dedi.

HER BEBEK SÜNNET OLMAZ

Yeni doğan sünnetin çocuğun ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek idrar yolu enfeksiyonunu en aza indirdiğini kaydeden Özdemir, sünnetli çocukların kolay kolay idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmadığını belirtti. Yeni doğan her bebeğin sünnet olamayacağını da işaret eden Özdemir, “Eğer bebeğin bilinen sistemik bir rahatsızlığı ile birlikte genel durum bozukluğu varsa sünnet yapmıyoruz. Halk arasında Peygamber sünneti dediğimiz yarım sünnet de varsa bu bebeklerin de sünnetini yapmıyoruz. Önce çocuğun sağlık sorunları ortadan kaldırılıyor. Sonra da sünneti yapılıyor” diye konuştu. Her geçen gün sünnetin ev ortamından kalktığını dile getiren Özdemir, “Çocuğun yaşı çok küçük olduğu için acıyı hissetmiyor. Tedavisi daha oluyor. Birkaç gün içerisinde iyileşiyor. Ailelerin de sünnet yapılışıyla ilgili tedirgin olduğu durumlar var. Bize lazerle sünnet yapıyor musunuz? diyen bile oldu. En sağlıklısı cerrahi dikişli sünnettir. Hem estetik açıdan hem de sağlık açısından en uygun yöntem bu. Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılmasıyla ilgili çalışmalar var ama sünnet derisinin uzunluğu ve kısalığı tam bilinemiyor. İlerleyen yıllarda çocuk tekrar sünnet olmak zorunda kalıyor. Benim tavsiyem klasik cerrahi sünnetin yapılması” ifadelerini kullandı.

YANLIŞ KESİLME RİSKİ VAR

Sünnette kesim hatalarının da yaşandığına dikkat çeken Özdemir, sünnet derisinin az kesildiğinde çok bir sorunun olmadığına fakat çok kesildiğinde; penis boyunda kısalmalar, eğrilmeler ve penis dönmesi gibi şikayetlerin ortaya çıktığını söyledi. Sünnetin deneyimli cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Özdemir şunları söyledi: “Bu şekilde düzelttiğimiz hatalar var. İlerleyen dönemde fonksiyon bozukluğuna bile neden oluyor. Az kesilmişse ciltten deri alınıp penise monte ediliyor. Ama bu biraz zor bir tedavi. Bunların yaşanmaması için deneyimli cerrahların yapmasını tavsiye ediyoruz. Artık uzman olmayan kişilerin sünnet yapması yasaklandı. Kişilerin cerrahi olarak kimliğinin olması gerekiyor. “

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.