Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Çivizade Muhammed Efendi

Çivizade Muhammed Efendi

Şeyhülislâm ve Müftilenam -18-


Muhammed Efendi, Çivizade’nin mahdumudur. Doğum tarihi (H. 937)’dir.
Muhammed Efendi, ulum-u istidaiyyeyi babasından tahsil etti. Babası ile birlikte hac farizasını ifa ettikten sonra (H.950), zamanın ulemasından Perviz ve Taskir-i zadenin irfan halkasına dahil oldu. Bu sûretle tahsilini tamamlayan Muhammed Efendi, Kasım Paşa ve Süleymaniye Medreseleri’nde müderrislik yaptı.
H. 977’de Şam Kadılığı’na, bir sene sonra Mısır Kadılığı’na, birbirini müteakip Surza (H.979), Edirne (H.981), İstanbul (H.982) kadılıklarına, yine o sene Anadolu, iki sene sonra Rum ili Kazaskerliği’ne yükseldi.
Sokullu Muhammed Paşa ile araları iyi olmadığı sebebiyle mevkiinden olmuş ise de Sokullu’nun vefatı üzerine Sadrul Ulema ve nihayet fetva makamına nail oldu.
Altı sene kadar fetva vazifesini ifa ettikten sonra vefat etti. “Çivi Zade Efendi bu cihandan eylendi rıhlet (H. 915)” vefatına tarihtir.
Veziri Azamların müftüleri ziyarete felmesi zaman-ı fetvasında adet olmuştur. Şeyhr-i Emin’i civarında bir mescid’i vardı. Çivi Zade Muhammed Efendi edip ve kanun adamı idi. Zayıfları himaye ederdi. Kabri Ebu Eyyüp El-Ensari civarındadır. Pederlerinin kabri yanındadır.
-----------
Kaynak:
İlmiyye Salnamesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR