Çin’de Geçen Yıl 2400 Kişi İdam Edildi

Çin’de Geçen Yıl 2400 Kişi İdam Edildi

İdamların devlet sırrı olduğu Çin’de, geçen yıl idam edilenlerin sayısının en az 2400 olduğu tahmin ediliyor. İnsan hakları grubuna göre bu rakam dünyanın geri kalanında yapılan idamların üç katına denk geliyor.Hong Kong ve San Francisco’da...

İdamların devlet sırrı olduğu Çin’de, geçen yıl idam edilenlerin sayısının en az 2400 olduğu tahmin ediliyor. İnsan hakları grubuna göre bu rakam dünyanın geri kalanında yapılan idamların üç katına denk geliyor.

Hong Kong ve San Francisco’da ofisleri bulunan ABD merkezli Dui Hua adlı insan hakları grubunun, Çin’in güneyindeki en büyük gazetesi Southern Weekly’e dayandırdığı verilere göre, Çin’deki idamlar evvelki yıllara göre üçte bir azaldı. Bunun sebebinin ise idam kararlarının 2007’den bu yana Pekin’deki yüksek mahkemenin onayına sunulması uygulaması olduğu belirtildi.

2012’de Çin’de gerçekleşen idam sayısının ise 3000 olduğu ifade edildi.

Duihua ayrıca, Çin’in, Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde başlattığı “terörle” mücadele ile ülke genelinde yürütülen yolsuzlukla mücadele kampanyalarının, idam sayılarında üçte birlik artışa neden olacağını da bildirdi.

Çin’de kurşunla yada zehirli iğne yoluyla uygulanan ölüm cezaları "karşı-devrimci suçlar", ihanet, zimmet, uyuşturucu kaçakçılığı, kalpazanlık, tecavüz ve cinayet dahil 55 suçu kapsadı.

Çin’de en fazla idam, 1983 yılında devrim karşıtlarını hedef alan kampanyalarda gerçekleştirilmiş ve 24 bin kişi idam edilmişti.

İRAN İKİNCİ SIRADA

Uluslararası Af Örgütü'ne (Amnesty International) göre, Çin hariç dünyanın diğer ülkelerinde gerçekleştirilen toplam idam rakımını 778. Çin’den sonra ikinci sırayı 369 ile İran, bu ülkeyi ise 169 ile Irak, 79 ile Suudi Arabistan takip ediyor. Örgüte göre, dünya genelinde idam sayıları 2012’ye göre yüzde 15 arttı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, geçen yıl sıralamada beşinci olan ABD’de 39, altıncı olan Somali’de 34, yedinci olan Sudan’da 21, sekizinci olan Yemen’de 13, dokuzuncu olan Japonya’da 8 (Duihua’ya göre), onuncu olan Vietnam’da ise 7 kişi idam edildi.

Endonezya, Kuveyt, Nijerya ve Vietnam’ın son zamanlarda devlet infazlarına yeniden başladığı ancak son 20 yıldır ölüm cezalarının bu ülkelerde 37’den 22’ye düştüğü belirtildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.