Çin’de Gazeteciye "Devlet Sırrını Sızdırma" Davası

Çin’de Gazeteciye "Devlet Sırrını Sızdırma" Davası

Çin’de devlet sırrını sızdırdığı gerekçesiyle 70 yaşındaki gazeteci hakim karşısına çıktı.Çin’de hükümet liderlerini eleştirmesiyle ve açık sözlülüğüyle bilinen Gao Yu, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına...

Çin’de devlet sırrını sızdırdığı gerekçesiyle 70 yaşındaki gazeteci hakim karşısına çıktı.

Çin’de hükümet liderlerini eleştirmesiyle ve açık sözlülüğüyle bilinen Gao Yu, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılacak.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gao’ın, Çin Komünist Partisi’ne ait "liberal ve reformist fikirlere daha fazla sansür çağrısı" adlı iç belgeyi sızdırdığı gerekçesiyle Mayıs ayı başlarında gözaltına alındığını belirtti. Gao’ın avukatı Mo Shaoping ise bunu reddederek, delillerin "devlet sırrı olarak" nitelendirildiğini söyledi.

Çin’in devlet televizyonu, gazeteci Gao’un Mayıs ayında suçunu itiraf ettiğini gösteren bir video yayımlamıştı. Avukat Mo ise, duruşma öncesi Reuters’a yaptığı açıklamada, müvekkilinin buna zorlandığını, çünkü Gao’ın oğlunun yetkililer tarafından tehdit edildiğini söyledi.

Mo, mahkemenin kararını sonra vereceğini, müvekkili Bayan Gao Yu’nün iddiaları reddettiğini ve suçsuz olduğuna inandığını ifade etti.

UYGURLU AKTİVİST TOHTİ, ALDIĞI CEZAYA İTİRAZ HAKKINI KAYBETTİ

Öte yandan Reuters’in haberine göre, Çin’in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde "bölücülük" suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ünlü Uygur ekonomist İlham Tohti’nin itiraz hakkını kaybettiği bildirildi.

45 yaşında ve iki çocuğa sahip Tohti, defalarca Pekin yönetimini Şincan ve Uygurlara daha fazla özerklik vermediği için eleştirmişti. Tohti, 10 ay polis gözetiminde tutulduktan sonra Eylül ayında cezaevine gönderilmişti.

Şincan'daki mahkemenin Tohti’ye temyiz duruşması vermeyi reddettiğini söyleyen Tohti’nin avukatı Liu Xiaoyuan, bunun yasadışı olduğunu ifade etti.

Tohti’nin diğer avukatı Li Fangping de müvekkilinin, kararı temyiz için Yüksek Mahkeme ve Yargıtaya başvuracağını söyledi. Li ayrıca, Tohti’nin cezasını, eşi ve çocuklarının yaşadığı Pekin’de çekmek istediğini de kaydetti.

Bu arada Tohti’nin durumuyla ilgili olarak bir soruyu yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Çin hükümetinin bu tür yargı kararlarını gerçekler temelinde ve hukuka uygun olarak verdiğini savundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.