Çin Öncülüğünde, Asya Yatırım Bankası Kuruluyor

Çin Öncülüğünde, Asya Yatırım Bankası Kuruluyor

Çin’de 21 ülkenin katılımıyla imzalanan ve bölgenin refahına güç katacak Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB- AIIB) kuruluyor.Başkent Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda AAYB’nin 21 kurucu ülkesinden maliye bakanları veya temsilcileri...

Çin’de 21 ülkenin katılımıyla imzalanan ve bölgenin refahına güç katacak Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB- AIIB) kuruluyor.

Başkent Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda AAYB’nin 21 kurucu ülkesinden maliye bakanları veya temsilcileri tarafından ortak mutabakat zaptı imzalandı. Deklarasyonda bankanın yetkili sermayesinin 100 milyar dolar, başlangıç sermayesinin ise 50 milyar dolar olmasının beklendiği, ödenmiş oranının da yüzde 20 olacağı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI Xİ: ZENGİN OLMAK İÇİN ÖNCE YOL YAPMANIZ GEREKİR

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, mutabakat zaptına imza atan Bangladeş, Brunei, Kamboçya, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kuveyt, Laos, Malezya, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Özbekistan ve Vietnam’ın temsilcilerini kabul etti. Buradaki konuşmasında Xi, genel merkezi Pekin’de olacak ve 2015 sonundan önce hizmete girecek söz konusu bankanın bölgede ve hatta dünyada refaha güç katması gerektiğini dile getirdi. Xi, bankanın kurulmasının çok anlamlı olduğunu ve küresel finansal yönetişimin geliştirilmesine yardımcı olacağını kaydetti. ‘’Zengin olmak istiyorsanız öncelikle yol yapmalısınız’’ diyen Xi, ayrıca, ilgili tüm tarafların bu bankayı eşitlik ve hoşgörü ve temelinde verimli bir yatırım platformu ve bölgedeki bütün ülkelerin talebini karşılayan çok taraflı kalkınma bankası olması için ortak çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

Xi Jinping, AAYB’nin kuruluşuna ilişkin öneriyi Ekim 2013'teki Güneydoğu Asya gezisinde ortaya atmıştı.

Çin Cumhurbaşkanı konuşmasında "Benim öne sürdüğüm İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nun oluşturulması teklifi aynı zamanda ortak gelişme için Asya ülkeleri arasında ekonomik işbirliğini derinleştireceğini de ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.