Çin Ekonomisi Üçüncü Çeyrekte Yüzde 7,3 Büyüdü

Çin Ekonomisi Üçüncü Çeyrekte Yüzde 7,3 Büyüdü

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte yüze 7,3 büyüdü ve bu rakam son 5 buçuk yıldaki en düşük seviye oldu. Bu çeyrekteki büyüme beklentisi yüzde 7,2 idi. Çin, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7,4, ikinci çeyrekte yüzde 7,5 büyümüştü.Çin Devlet...

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte yüze 7,3 büyüdü ve bu rakam son 5 buçuk yıldaki en düşük seviye oldu. Bu çeyrekteki büyüme beklentisi yüzde 7,2 idi. Çin, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7,4, ikinci çeyrekte yüzde 7,5 büyümüştü.

Çin Devlet İstatistik Bürosu Sözcüsü Sheng Laiyun, Pekin’de düzenlenen basın toplantısında Çin’in ilk üç çeyrekteki performansını açıkladı.

Sheng, Çin’in ilk dokuz aydaki ekonomik büyümesinin geçen yıla oranla yüzde 7,4 olduğu ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH-GDP) 42 trilyon yuana (6.84 trilyon dolar) ulaştığını söyledi.

Ekonomik büyümede kilit rol oynayan sabit sermaye yatırımı da ilk 9 ayda yüzde 16,1, perakende satışlar da yüzde 12 büyüdü. Eylül ayındaki sanayi üretimi de, Ağustos ayındaki yüzde 6,9’dan yüzde 8’e çıktı.

Sheng, büyümedeki yavaşlamaya karşın dünyanın, Çin ekonomisinin artık kaliteli büyümeye kaydığı ‘’yeni bir norma’’ girdiğini kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Çin'in ekonomik planlama kurumu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun altındaki politika araştırma departmanı müdür yardımcısı Wen Bugao ise, Çin ekonomisinin büyük düşüş baskısıyla karşı karşıya olduğunu söylemenin "fazla basit" olduğunu ifade etti. Ekonominin büyüklüğünün o hızlı genişleme hızını devam ettirebilmesi zor olan bir dereceye dönüştüğünü ifade eden Wen, aynı zamanda, ekonominin geleneksel öncüleri olan ihracat ve yatırımın hız kestiğini, dahası ekonominin kendi kendine ‘’çevre dostu’’ olduğunu ve bundan dolayı enerji ve ham maddedeki talebin az olduğunu dile getirdi. Wen, ‘’tüm bu faktörler orta halli büyümeye katkıda bulundu’’ ifadelerini kullandı. Çinli yetkili ayrıca, sadece teknolojik yada kurumsal anlamdaki yeniliğin ekonominin rekabet gücünü kaldırmaya yardımcı olabileceğine dikkat çekti.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR ARTTI-

Bugün açıklanan verilere göre, ilk 9 ayda kırsal kesimde kişi başına düşen gelir geçen yıla göre yüzde 9,7 artarak 8 bin 527 yuana (yaklaşık 1415 dolar), şehirlerde ise bu oran yine geçen yıla oranla yüzde 6,9 artışla 22 bin 44 yuana (yaklaşık 4007 dolara) ulaştı.

Öte yandan hükümetin emlak sektöründeki kısıtlamaları gevşetmesine karşın emlak sektöründeki yatırım büyümesinde de düşüş yaşandı. İlk 9 ayda emlak yatırımları geçen yıla oranla yüzde 12,5 arttı. Bu oran, Ocak-Ağustos dönemine oranla yüzde 0,7 daha düşük.

Çin'in sanayi üretimi büyümesi de ilk üç çeyrekte geçen yıla oranla yüzde 8,5’e düştü ve bu oran yılın ilk yarısındaki büyümeden 0,3 puan daha düşük oldu. Eylül ayındaki sanayi çıktısı Ağustos ayına göre yüzde 1,1 puan artarak yüzde 8 gerçekleşti.

İlk 9 aydaki sabit sermaye yatırımları arttı. Buna göre, şehirlerdeki sabit sermaye yatırımı geçen yıla oranla yüzde 16,1’lik artışla 35.78 trilyon yuan (5.8 trilyon dolar) oldu. Bu büyüme ise Ocak–Ağustos dönemine göre yüzde 0,4 daha az.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.