Çin, Uygurların Işid’den Eğitim Aldığını İddia Etti

Çin, Uygurların Işid’den Eğitim Aldığını İddia Etti

Çin, Uygur bölgesindeki militanların, Çin’de saldırı düzenlemek için IŞİD’den eğitim almak üzere ülkeden ayrıldıklarını iddia etti.Çin Komünist Partisi’nin sözcüsü konumundaki Halkın Günlüğü gazetesi tarafından çıkartılan...

Çin, Uygur bölgesindeki militanların, Çin’de saldırı düzenlemek için IŞİD’den eğitim almak üzere ülkeden ayrıldıklarını iddia etti.

Çin Komünist Partisi’nin sözcüsü konumundaki Halkın Günlüğü gazetesi tarafından çıkartılan Global Times gazetesi, adını açıklamadığı Çinli bir terör uzmanına dayandırdığı haberinde, Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı için mücadele eden grupların, IŞİD’den eğitim almak için Çin’den ayrıldıklarını yazdı. Aynı kişi, "Onlar (Uygur gruplar) sadece terörizm teknikleri eğitimi değil, aynı zamanda Çin’deki terörist eylemlerin artmasına destek sağlamak için fiili mücadele yoluyla uluslararası terörist organizasyonlarla bağlantılarını genişletmek istiyorlar." görüşünü savundu.

Çin’in resmi medyası, Uygur militanların IŞİD ile bağlantısı iddiasını ilk defa duyurmuş oldu.

SAHTE TÜRK PASAPORTLU UYGURLAR İDDİASI

Gazete ayrıca, son zamanlarda Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki militanların, Suriye’de, Irak’ta ve Güneydoğu Asya’daki IŞİD branşlarında değişik aktivitelere katıldıklarını da ileri sürdü. Gazete ayrıca, Endonezya’da bu ay Uygur bölgesinden 4 militanın yakalandığını bildirirken, Endonezya polisi, kimliklerini açıklamadığı 4 yabancının geçen hafta sorgulandığını söylemişti.

Gazete, söz konusu 4 kişinin, Çin’den Kamboçya’ya oradan da Tayland'a gittiğini ve burada Malezya üzerinden Endonezya’ya girmek için sahte Türk pasaportu kullandıklarını yazdı.

Gazete ayrıca, "Uygur bölgesindeki sınırlar sıkı kontrol edildiği için Uygur militanların, ülkenin güneyindeki dağlık eyaletlerden yurt dışına kaçma yolunu izlediğini" de aktardı.

Global Times’a konuşan Şincan Sosyal Bilimler Akademisi'nde Orta Asya Çalışmaları eski Başkanı Pan Zhiping, "Onların nihai hedefi Çin’e geri gelip savaşmak." görüşünü dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.