Çin, 8 Pasifik Ada Ülkesiyle Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Çin, 8 Pasifik Ada Ülkesiyle Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 21-23 Kasım Fiji ziyaretinde Pasifik’teki 8 ada ülkesiyle stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı bildirildi. Çin medyasında bu ziyaretin detaylarıyla ilgili haberlere göre, Çin’in stratejik ortaklık...

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 21-23 Kasım Fiji ziyaretinde Pasifik’teki 8 ada ülkesiyle stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı bildirildi.

Çin medyasında bu ziyaretin detaylarıyla ilgili haberlere göre, Çin’in stratejik ortaklık imzaladığı ülkelerin Fiji, Mikronezya, Samoa, Papua Yeni Gine, Vanuatu, Cook Adaları, Tonga ve Niue olduğu belirtildi. Söz konusu ortaklığın ticaret, tarım, balıkçılık, denizcilik sektörü, enerji ve kaynaklar ile altyapı inşaatı gibi alanları kapsadığı kaydedildi.

Çin, bu 'az gelişmiş ülkeler'den yapılacak ithalattaki vergi kalemlerinin yüzde 97’sine sıfır gümrük tarife tercihi sunacak. Pekin yönetimi ayrıca bu ülkelere 2 bin burs da sağlayacak. Çin Cumhurbaşkanı, Fiji’yi Pasifik ada bölgesinde 'samimi arkadaş ve önemli bir ortak' olarak gördüklerini ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.