Çiftlikler satışa çıktı

Çiftlikler satışa çıktı

Hayvancılık işine sıfır faizli kredi ile girenler, ödeme güçlüğü yaşamaya başladı. Hayvancılığı bilmediği halde kredinin cazibesine kapılarak sektöre giren girişimciler, zarar etmeye başlayınca, borçlarını ödemek için kurdukları çiftliği satışa çıkardı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ziraat Bankası kanalıyla verdiği sıfır faizli hayvancılık kredisini alanların ödemede zorluk yaşadığı belirtildi. Sıfır faizin cazibesine kapılan ve sektör dışından hayvancılık işine giren pek çok yatırımcının, borcunu ödeyemediği için kurduğu işletmeyi satılığa çıkardığı bildirildi. Hayvancılık kredileri, iki yılı ödemesiz yedi yıl vadeli büyük ve küçükbaş hayvancılıkta ahır, ağıl yapma, süt sağım tesisi kurma ve hayvan alımını kapsayacak şekilde verilmişti.

HESAPSIZ İŞLER YAPILDI

Faizsiz krediyi doktor, avukat, turizmci, mühendis, tekstilci gibi hayvancılık sektörüyle hiçbir ilgisi olmayan kişilerin de kullandığını kaydeden Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Sektör dışından gelip yatırım yapanlar haliyle zarar etti” diye konuştu. Yatırım artı işletme şeklinde büyük çaplı kredi kullananların ödemede sıkıntı yaşadığını vurgulayan Karabulut, “Hayvancılığı bilmeyenler, kredinin cazibesine kapılarak yatırım artı işletme şeklinde kredi aldılar. Büyük umutlarla işe girdiler. Yüksek karlar hedeflediler ama hüsrana uğradılar” ifadelerini kullandı. Karabulut, kredi kullanan bazı üreticilerin borçları nedeniyle bugün zor durumda kaldığını belirterek, besicilerin kredi borçlarının ise 2014'ün dokuzuncu ayına ertelendiğini kaydetti. Karabulut, “Hükümet tarafından devlet ve özel bankalar eliyle özellikle 2010 yılında hayvancılığın geliştirilmesi için sıfır faizli kredi furyası başladı. Krediyi alan çiftlik kurarak, besi işine girdi. Besiciliğe bilen de bilmeyen de girdi. Hesapsız işler yapıldı. Bugünde kredilerin ödeme zamanı geldi. Besiciler borçlarını ödeyemiyor. Borçlar ise ertelendi” dedi.

ÇİFTLİĞİMİ SATMAK İSTİYORUM

Konu ile ilgili birçok çiftlik sahibi, batak durumda olduklarını, çiftliklerini satmak istediklerini ifade ederek, “Kredi ile hayvancılığa girenler pişman oldu. Birçok çiftlikteki durum içler acısı. Hatta bazı hayvanlar yanlış beslemeden, tecrübesizlikten ölüyor. Bir besici ise sektörde işlerin kötüyü gittiğini ifade ederek “Sektörel iflas yaşanabilir” iddiasında bulundu. Besici sözlerini şöyle sürdürdü: “Mali zorluk yaşayan ve tecrübe sorunu yaşayan birçok çiftlik bulunuyor. Çoğu çiftlik sahibi kredi borcu olan çiftlikleri nasıl elden çıkarırımın derdine düştü” diye konuştu.

HALİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.