Çiftçinin zararı çok büyük

Çiftçinin zararı çok büyük

Konya'da Nisan ayında kış geri geldi. Şehir merkezi başta olmak üzere, çoğu ilçede kar yağışı hakim oldu ve hava sıcaklıkları sıfırın altına indi. Masraftan kurtulmak için erken ekim yapan üreticiler ise zarar ederek, ekstra yük altına girdi

Konya'da Nisan ayında kış geri geldi. Şehir merkezi başta olmak üzere, çoğu ilçede kar yağışı hakim oldu ve hava sıcaklıkları sıfırın altına indi. Masraftan kurtulmak için erken ekim yapan üreticiler ise zarar ederek, ekstra yük altına girdi. Konya'da Nisan ayının bitimine 10 gün kala etkili olan kar yağışı vatandaşları şaşırttı. Bahar ayında, kış yaşanarak, kar ve şiddetli fırtına geri geldi. Şehir merkezi başta olmak üzere, Konya'nın çoğu ilçesinde beklenmedik bir şekilde kar yağışı etkili oldu. Kar yağışıyla birlikte kısa sürede araçların üzeri ve yeşil alanlar beyaza büründü. Hava sıcaklıkları özellikle gece 0'ın altında eksi derecelere indi. Gündüz vakti ise hissedilen sıcaklık değeri 2 dereceye kadar düştü. Soğuk hava, en büyük zararı ise masraftan kurtulmak için erken ekim yapan pancar, yonca ve yağlık ayçiçek üreticisine verdi.

ODUN KÖMÜR SATIŞI ARTTI!

Sobalarını kaldırmanın, doğalgazlarını kapatmanın hesabını yapan vatandaşlar, beklenmedik bir soğukla karşılaştı. Odunu ve kömürü biten ve sobalı evde oturan bazı vatandaşlar özellikle son 3 gündür etkili olan soğuktan korunmak için birkaç torba daha odun ve kömür aldı. Soğuk havaya aldanan çoğu vatandaş, hastalığa yakalandı. Acillere soğuk algınlığı şikayeti ile gelen vatandaş sayısında artış gözlemlendi. Ayrıca kar yağışının etkili olması ile birlikte bazı noktalarda ulaşımda kısa süreli aksamalar yaşandı. Meteorolojiden alınan verilere göre hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta içinde tekrar yükseleceği, güneşli günlerin Konya'yı beklediği de öğrenildi.

KAR YAĞIŞI VATANDAŞI ŞAŞIRTTI!

Konya'da özellikle 20 Nisan Cumartesi günü akşamı etkili olan kar yağışı, vatandaşı şaşırttı. Çoğu vatandaş, “Bundan önceki yıllarda hava özellikle bu mevsimlerde normal havaya göre soğuk olurdu ama kar yağışı görülmezdi. Çok çok eskiden Konya'da bu tarz olaylar olurmuş” dedi. Bazı vatandaşlar ise Nisan ayındaki kısa süreli etkili bu kar yağışını tedirginlikle “Bir afet belirtisi mi?” şeklinde yorumladı. Yine bazı vatandaşlar da kar yağışını insanların doğayı yanlış kullanımından dolayı tahrip ettiğini, mevsimlerin de bu sebepten dolayı değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

MASRAFTAN KAÇAN ÇİFTÇİ KARA TUTULDU!

rifat-kavuneker.jpg

Meteorolojiden yapılan açıklamada “Hava sıcaklıklarında gözle görülür bir düşüşün olacağı” söylenmiş, ziraatçiler ise özellikle üreticileri zirai don oluşumuna karşı uyarmıştı. Kar yağışı, kuvvetli fırtına ve soğuktan ağaçlar ve ekim alanlarının önemli bir kısmı da zarar gördü. Etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın çiftçiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, hububatta büyük bir sorunun olmadığını belirtirken, “Bazı arkadaşlar pancarı erken ekmişti. Sıcaklık gece eksi 4 dereceyi geçerse pancar dayanmaz. Pancarda bu anlamda sıkıntı oldu” diye konuştu. Çiftçinin sulama masrafından kaçarken kar yağışına tutulduğunu aktaran Başkan Kavuneker, şunları söyledi: “Pancar, yağlık ayçiçek ve yonca ekicileri de sıkıntıya girdi. Bahar ayında sulama masrafından kurtulmak, yağmurdan yararlanmak isteyen üreticiler, zarara girdi. Mesela yonca bu düşünceyle ekilmişti. Yeni yeni çıkmaya başlamıştı. Hava sıcaklıkları da eksi 4'ün altını gördü. Açık alanda kaç oldu onu bilmiyoruz ama eksi 4'ün altında olduğu kesin. Pancarın falan yeniden ekilmesi gerekir. Bu da çiftçiye ekstra yük. Su, elektrik ve mazot masrafından kaçalım derken, çiftçi yeni bir masrafın altına girecek. Karapınar'da pancar üreticilerinin yüzde 40 ile 50'si erken ekim yapmıştı.”

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.