Çiftçinin kafası karıştı!

Çiftçinin kafası karıştı!

Tarımsal desteklerde 2019 yılı tam bir muammaya dönüştü. 2019 yılına ait kararname daha yayınlanmazken, 2020 yılında tarıma ayrılan bütçe açıklandı.

Ekim ayının da ortasına gelinmesine rağmen hala 2019 yılına ait kararname yayınlanmadı. Çiftçi, ekip hasadını yaptığı ürüne ne kadar destek alacağını bilmezken, 2020 yılına ait tarımsal destek bütçesi açıklandı.

KARARNAME EYLÜL SONUNDA CUMHURBAŞKANLIĞINA GÖNDERİLMİŞTİ 

2019 destek kararnamesinin Eylül ayının sonunda imzalanması için Cumhurbaşkanlığına gönderildiği belirtilmişti. Ancak aradan geçen süreye rağmen kararname Resmi Gazete’de henüz yayınlanmazken, Cumhurbaşkanlığı Streteji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi hakkında düzenlediği basın toplantısında önümüzdeki yıl bütçeden tarıma ayrılan kaynak miktarını açıkladı. 

TARIM İÇİN AYRILAN TOPLAM KAYNAK 33,4 MİLYAR LİRA

Ağbal, 2020 yılında bütçeden tarıma ayrılan kaynakta ciddi bir artışa gittiklerini belirterek, "Tarıma ayrılan kaynakta önemli artışa giderek miktarı 33,4 milyar liraya çıkardık. Tarımsal destekleme programları için de 22 milyar lira ayırdık. Tarım sektörü yatırım ödenekleri için 5,1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal kitlenin finansmanı ve ihracat destekleri için 6,3 milyar lira kaynak ayırdık. Tarımsal destekleme programları için ayırdığımız kaynak 2019 yıl ödeneklerine göre yüzde 36,6 artırıldı" dedi.

BAKANLIK KARARNAMEYİ TAKİP ETMİYOR MU?

2020 bütçesinde tarıma ayrılan kaynak miktarı belli olurken, 2019 yılına ait kararnamenin hala yayınlanmamış olması dikkat çekiyor. Bakanlık desteklerle ilgili çalışmasını aylarca sonuçlandıramazken, kararnamenin Resmi Gazete’de yayınlanmasının da uzaması ‘Bakanlık kararnameyi takip etmiyor mu?’ eleştirilerini gündeme getirdi. 

MİLYONLARI İLGİLENDİREN KARARNAME YAYINLANMAZKEN KİŞİYE ÖZEL YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ KISA SÜREDE YAYINLANMIŞTI!

Bilindiği üzere çiftçi olarak milyonları ilgilendiren 2019 yılına ait desteklerle ilgili kararname yayınlanmazken, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne kanunsuz bir şekilde atanan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun danışmanı Murat Birol Kayim için kısa sürede At Yarışları Yönetmeliği değiştirilerek, Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Kişiye özel yönetmelik değişikliği kısa sürede Resmi Gazete’de yayınlanırken, milyonlarca çiftçiyi ve ülke tarım ve hayvancılığını yakından ilgilendiren destekler kararnamesinin bugüne kadar yayınlanmaması manidar bulunuyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.