Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Çiftçilerin kredi kartı kullanımı

Çiftçilerin kredi kartı kullanımı

Konya bölgesinde bir araştırmayı bu gün  köşemize taşıyarak, çiftçilerin kredi kartlarını nasıl ve hangi alanlarda kullandığını aktaracağım. Araştırma Konya'nın ova kesimini temsil eden bir alanda yapılmıştır. Buna göre araştırma yapılan alanda bulunan çiftçilerin tamamı, kendilerine özel olarak verilen kredi kartlarını kullanmaktadırlar. Çiftçilerin yüzde 80’i yalnızca 1 tane, yüzde 20’sinde ise 2 tane kredi kartı bulunmaktadır. Çiftçiler, kredi kartının ihtiyaç nedeni olarak; nakit olmadığı zamanlarda ihtiyaç duydukları tarımsal girdileri satın alabilmelerini (yüzde 80), yüzde 10’u paraya ihtiyaç duyduğunda bankadan para çekebilmesini, yüzde10’u da yakın akraba da olsa kişisel borç isteme alışkanlığının artık kaybolduğunu belirtmişlerdir.

**

Çiftçilerin taşıdıkları kredi kartlarının limitlerinin de incelendiği araştırmada; 2/3 çiftçinin sahip olduğu kredi kartı limitinin 5-25 bin TL aralığında olduğu, kalanın ise 25 bin TL'den daha fazla kredi kartı limitine sahip olduğu tespit edilmiştir. Çiftçilerin sahip oldukları kredi kartlarının limitlerinin yüzde 67’sinin kullanıldığı, kalan kısmının ise kullanılmadığı, diğer bir deyişle limitini doldurmadığı belirlenmiştir. Çiftçilerin bu kedi kartlarını bizzat bankaya giderek form doldurup, imzalayarak aldığı (yüzde 79)’unun banka temsilcilerinin köylerine gelerek yaptıkları reklam sayesinde temin ettiği, yüzde 6’sının ortağı olduğu kooperatif, birlik ve benzeri sayesinde, yüzde 6’sının da başka nedenlerle bankaya gittiğinde yapılan teklif üzerine kredi kartına sahip olduğu tespit edilmiştir. Çiftçilerin 1/4'ünün bankalara borçlu olduğu, diğerlerinin ise borçlu olmadığı kullandığı kredi kartı borcunu zamanında ödediği belirlenmiştir.

**

Çiftçilere kredi kartlarını hangi amaçlarla kullandıkları da sorulmuştur. Buna göre çiftçiler ihtiyaç duydukları akaryakıtın tamamını kredi kartı ile satın almaktadırlar. Akaryakıt dışında gübre alımlarının yüzde 78’ini, tohum ve tarım ilacı alımlarının yüzde 37’si ile yem alımlarının yüzde 32’sini kredi kartı kullanarak yapmışlardır. Çiftçiler tarıma yönelik olarak aldıkları kredi kartlarından ancak yüzde 17 oranında özel ihtiyaçlarında kullanmışlardır. Sonuç olarak kredi kartı kullanımına yönelik olarak yapılan bu çalışmada çiftçilerin kredi kartlarını suiistimal etmedikleri, amacı doğrultusunda kullandıkları, tarımda finansmana yardımcı olarak kullandıkları belirlenmiştir.

 

Elbette finansmanda kullanılan araçlar sadece kredi kartı değildir. Ancak tarımın para olmadan artık yapılamayacağıdır. Özellikle endüstriyel kullanım açısından tarımsal üretimde bulunan çiftçilerin mutlak biçimde finansman kaynağına ihtiyaç duyduğu, günümüzde bunu kendilerine özel olarak geliştirilen kredi kartları ya da kredilerle gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Güncel hayatta da  kredi kartları amacı dahilinde kullanıldığında yararlığı göz önünde olmaktadır. Amacı haricinde kullanıldığında ise sanki ödenmeyecekmiş gibi hareket edildiğinde nice ocakların yandığı aşikardır. Çiftçilerimizde mevcut katlarını amacı dahilinde kullanırsa mutlak yararını görecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR