Çiftçilerin gözü fiyatta

Çiftçilerin gözü fiyatta

Piyasa fiyatları, belirsizliğini sürdürürken (TMO) emanet ürün alımına başladı. Borcu artan çiftçi ise, verimi bu yıl daha yüksek olan ürününün alım fiyatının; geçen yıldan yüksek olmasını umut etti

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)yeni hasat sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Konya'da hasat mevsiminin başlaması ile birlikte üreticinin aklındaki sorular da artmaya başladı. Geçtiğimiz hafta, hükümet kanadından yapılan “İthalatta gümrük vergilerini düşürme” açıklaması, çiftçinin belini bükmüştü. Borcu fazla olan çiftçi, bir olumsuzluk da TMO alımlarında yaşamak istemiyor. Verimin bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre fazla olduğunu dile getiren üreticiler, alım fiyatlarının daha yüksek olmasını talep ediyor. Kilogram fiyatı, 2016'da  85 ile 90 kuruş arasında değişen arpa ve buğdayın; bu yıl en az 1 TL'den alınmasını istiyor.

TMO kadar, tüccarları tercih eden çiftçiler de bulunuyor. Keyfi fiyat belirlemeleri, kaçınılmaz oluyor. 2016 yılında ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton başına 910, pariteye göre makarnalık buğday fiyatı bin TL olarak belirlenmişti.

LİSANSLI DEPOLARDA DA ALIM VAR

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TMO Şube Müdürü Mehmet Taşkın, alımlara başladıklarını ifade etti. Piyasa fiyatlarının belirlenmediğini dile getirdi. Lisanslı depolarının alım kapasitesini artırdığını aktaran Taşkın, “Kulu'da ve Çumra'da lisanslı depolarımız var. Oralarda da alımlar başladı. Devam ettirilecek” dedi. Geçen yıla ait verileri paylaşan Taşkın, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl, 116 bin ton buğday, 200 bin tona yakın da mısır aldık ofisimize. Fiyatların belirlenmesini bekliyoruz.”

EN AZ 1 TL'DEN ALIM YAPILSIN

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Konya'da hasat mevsiminin başladığını kaydetti. Konya ve Karapınar'ın tahıl ambarı olduğunu söyleyen Üner, TMO'nun fiyatları göz önüne pek almayacağını belirtti. Ürünlerin veriminin bu yıl iyi olduğunu söyleyen Üner, “Fiyatlar henüz belli değil. Geçen yıl ürünlerin kilogram fiyatı 80 ile 90 kuruş arasında değişiyordu. Biz, bu yıl en az 1 TL'den alım yapılmasını istiyoruz. Tahmini bir şey söylemek zor. TEFE ve TÜFE oranları baz alınarak bir fiyat belirleniyor. Ama biz TMO'nun bunları düşüneceğini zannetmiyoruz” açıklamalarında bulundu.

ÜRETİCİ BORCUNU KAPATMAK İSTİYOR

Hükümetin geçtiğimiz hafta gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik yaptığı açıklamanın çiftçinin moralini bozduğunu aktaran Üner, “Tam da hasat zamanı uygun olmayan bir karar alındı. Çiftçinin yükü ağır, borcu var. Borcunu kapatmanın yollarını arıyor” şeklinde konuştu. “Tüccarları tercih eden, üreticiler de var. Keyfi fiyat belirlemesi oluyor. Önlenmeli” diyen Üner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üretici, stok yapmayı göze alamıyor. Borcu var, bir an önce ödemek mecburiyetinde. TMO, beklediği ücret ile alım yapmıyor. Tüccarlara yöneliyorlar. Bakalım, fiyatlar açıklanmadan söylenecek sözler bunlar.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.