Çiftçilere römork uyarısı

Çiftçilere römork uyarısı

Hasat mevsiminin başlaması ile birlikte uzun kuyruklar oluşturan ve gelişigüzel park edilen römorklar kazalara davetiye çıkarıyor. Bugüne kadar yapılan onca uyarıya rağmen römorkların neden olduğu kazaların önüne bir türlü geçilemedi

Hasat mevsiminin başlaması ile birlikte uzun kuyruklar oluşturan ve gelişigüzel park edilen römorklar kazalara davetiye çıkarıyor. Bugüne kadar yapılan anca uyarıya rağmen römorkların neden olduğu kazaların önüne bir türlü geçilemedi. Konya Ovası’nda hasat mevsimine girileli neredeyse iki hafta oldu. Çiftçiler, yoğun bir şekilde ürünlerini hasat ederken, diğer taraftan da hasat edilen ürünler TMO’ya ya da tüccara satılmak üzere Konya’ya getiriliyor. Şehirler arası yolların birçok farklı noktasında aşırı yüklü traktör ve biçerdöverler bulunuyor.  Özellikle şehirler arası ana yollarda trafiğe korumasız bir şekilde çıkan biçerdöverler ve römork takılı traktörler trafiği tehlikeye atıyor. Römorklarına hiçbir uyarı levhası takmadan trafiğe çıkan çiftçiler, özellikle gece saatlerinde insanların hayatını tehlikeye atıyor. Geçtiğimiz yıllarda römorklar yüzünden çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Kazaların büyük bir kısmı ise gece saatlerinde yaşandı. Hiçbir uyarı levhası olmadan yol kenarına pak edilen römorkları yüzünden meydana gelen kazalarda çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Her hasat dönemi öncesi yapılan uyarıları ise pek dinleyen yok. Geçtiğimiz hafta Konya’nın Kulu ilçesinde ticari taksite yol kenarına park edilen römorklara çarptı. Kazada şoför ağır yaralandı.

ÇİFTÇİLERİMİZ DAHA BİLİNÇLİ OLMALI

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Birliği (KONPA-DER) Başkanı Ahmet Bestil, özellikle hasat döneminde çiftçierin trafiğe çıkarken bütün önlemlerini almasını ve başka insanların hayatını tehlikeye atmaması konusunda uyardı. Özellikle gece saatlerinde römorklara fosforlu ışıklar takılması konusunda uyaran Bestil, traktörlerde de tepe lambalarının takılması gerektiğini söyledi. Bazı çiftçilerin traktörlere tepe lambası takmadığını ve römorklarda fosforlu ışıkların olmadğını aktaran Bestil, “Gece saatlerinde yoldan geçen başka vatandaşlar yol üzerinde römork olduğunu farkedemiyor. Farkettiği zaman ise iş işten geçmiş oluyor. Bugüne kadar çok sayıda insanımız bu yüzden hayatını kaybetti. Çiftçilerimiz bu konuda artık daha bilinçli olmalı. Biçerdöver sahipleri de trafikte önlem almalı. Özellikle Adana Yolu üzerinde zaman zaman biçerdöverlerin Konya’ya hasat yapmaya geldiğini görüyoruz. Bazı biçerdöver sahipleri önlemini alıyor ama bazıları da hiçbir önlem almadan trafiğe çıkıyor. Pancar hasadı döneminde bile kazalar yaşanıyor. Çiftçilerimiz kaza yaşanmaması için önlemlrini almalıdır” dedi.

HADDİNDEN FAZLA ÜRÜN ALMAYIN

Aşırı yüklenmeye karşı traktör sürücülerine uyarılarda bulunan Bestil, şunları kaydetti: “Bazı çiftçilerimiz römorklarına şırı tonaj atıyorlar. Ağırlığa dayanamayan traktörün lastikleri patlıyor. Traktör sürücüsü, hiçbir önlem almadan lastiğini tamir ediyor. Etrafına uyarıcı hiçbir şey koymuyor. Bu da kazaları kaçınılmaz kılıyor. Bunlar yetmezmiş gibi traktör sürücüleri bir de römorklarına haddinden fazla ürün yüklüyorlar. Trafiği kilitliyorlar. Arka römorklarında ışıklandırmanın olmaması bir diğer kaza sebebi. Arkadan gelen sürücüler, ışıklandırma olmadığı için traktörlere çarpıyorlar. Ölümlü ve ağır yaralanmalı kazalar oluyor. ”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

Foto Altı.

Ahmet Bestil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.