Çiftçide hayal kırıklığı

Çiftçide hayal kırıklığı

Doların 5,20 seviyelerinde olduğu günümüzde ayçiçeğin ton başına taban fiyatı, 2 bin 300 ile 2 bin 400 lira arasında değişecek.

Doların 5,20 seviyelerinde olduğu günümüzde ayçiçeğin ton başına taban fiyatı, 2 bin 300 ile 2 bin 400 lira arasında değişecek. Ağır mazot ve gübre fiyatları altında ezilen,  ayçiçeği fiyatının da en az 2 bin 500 TL olmasını isteyen çiftçiler, yine hayal kırıklığına uğradı

Kıraç alanlardaki ayçiçeği ön alımları başladı. Ovadaki asıl hasatın da 15 gün sonra başlayacağı söylendi. Ön alım fiyatları ise üreticiyi yine memnun etmedi. Geçen yıl doların 3,20 ile 3,40 arasında olduğu bu dönemlerde; ayçiçeğinin ön alım fiyatı ton başına bin 700- bin 800 civarındaydı.   Doların 5,10 TL'ye yükseldiği günümüzde ise ayçiçeği ön alım fiyatının 2 bin 300 ve 2 bin 400 lira arasında olacağı öngörülüyor. Üretici, ayçiçeği fiyatının en az 2 bin 500 TL olmasını beklerken, ton başına ayçiçeği fiyatının en fazla 2 bin 400'e çıkacağı belirtildi. Konya'daki ayçiçeği üretiminin geçtiğimiz yıl beklenenden fazla olması üreticinin de sevincini artırmıştı. Girdi maliyetleri artarken, ton başına ayçiçeği fiyatları böyle devam ederse üretimin azalacağı ifade ediliyor.

DOLAR YÜKSELDİ FİYAT ARTIŞI İSE YETERLİ DEĞİL

Üreticinin girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiğini hatırlatan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, ayçiçeğinin ton başına belirlenen taban fiyatının üreticiyi tatmin etmeyeceğini aktardı. Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyat bazında bir değerlendirme yapan Bestil, daha sonra şunları kaydetti: "Geçen yıl bu dönemlerde dolar 3,20-3,40 oranlarındaydı. Ayçiçeği ton fiyatı o zaman bin 700, bin 800 TL olarak belirlenmişti. Üretim iyiydi. Şuan dolar 5,10 civarlarında. Geçen yıla oranla neredeyse yüzde 30-40'lık bir artış yaşandı. Ayçiçeği ton fiyatı bu yıl 2 bin 300, 2 bin 400 dolaylarında olacak. Doların bu kadar artmasına rağmen ayçiçeği fiyatının 2 bin 500 liradan az olması, talihsizliktir. Üretici, fiyatın en az 2 bin 500 olmasını isterken, ayçiçeğinin en fazla 2 bin 400 olarak belirlenmesi doğru olmadı."  

MAZOT VE GÜBRE FİYATLARI HAYLİ ARTTI

Fiyatlarda yeterince iyileştirme yapılmaması durumunda üretimin azalacağını belirten Başkan Bestil, mazot ve gübre fiyatındaki artışa da dikkat çekti. "Çiftçi, para kazanmazsa üretim yapar mı?" diyen Bestil, "Mazot fiyatları durdurulamıyor. Gübreyi ithal ediyoruz. Mazot olmadan, gübre kullanılmadan üretim yapılır mı? Fiyatlardaki artış, üreticinin belini büküyor. Dap gübresinin geçen yıl bu vakit tonu bin 700 liraydı. Bu yıl ise 2 bin 500 liraya dayandı. Dap gübresi, hemen alınıp kullanılması gereken bir gübre türü. Fakat fiyat artışı çok fazla. Çiftçinin ağır yük altında dayanması zor" şeklinde konuştu.

SU TALEBİMİZİ DİKKATE ALMIYORLAR

Konya Ovası'nın acilen su ile buluşturmanın gereğini de vurgulayan Bestil, yeraltı sularının çekildiğini ve gelecek açısından bu çekilmenin büyük bir sıkıntı oluşturacağını kaydetti. Bestil, şunları kaydederek, konuşmasını noktaladı: "Kuyularda su bitti. Bizim bir projemiz var fakat dikkate alınmıyor. Fırat'ın suyunu Kızılırmak'a akıtmak oradan da Aksaray üzerinden Obruk Gölü'ne akıtmak gerekiyor. Aksaray ile Obruk Gölü arasında 130 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Borular ile su getirilebilir. Aslında çok da basit bir proje. Bu proje Konya'nın yeraltı su problemini de çözer."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.