Çiftçi yine mağdur edildi

Çiftçi yine mağdur edildi

TMO'nun randevu sistemi çiftçiyi mağdur etmeye devam ediyor. Konya Ovası'nda mısır hasadı daha başlamadan TMO'nun randevuları doldu. Randevu alamayan çiftçiler ürününü daha düşük fiyata esnaf satmak zorunda kalacak

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nun birkaç yıldır uygumaya koyduğu randevu sistemi çiftçiyi mağdur ediyor. Konya Ovası'nda mısır hasadına hazırlanan çiftçiler daha ürünlerini kaldırmadan TMO'nun randevu sistemi doldu. Ocak ayına kadar randevular doldu. Konya ve Çumra'daki alım merkezlerinde  Randevu alamayan çiftçiler, ürününü tüccara düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor. Mağduriyet yaşayan üreticiler randevu sisteminin kaldırılmasını istiyor. Çiftçiler, TMO'nun mısır hasadı için açtığı randevu sisteminin bir kaç saat içerisinde dolduğunu dile getirerek, randevu sistemi yüzünden çok büyük mağduriyetler yaşadıklarını kaydetti. Bazı tüccürların çifçilerin ÇKS kayıtlarını kullanarak, randevu sistemini doldurduğunu iddia eden çiftçiler, TMO'ya tonunu 740 TL'ye sattıkları mısırı esnafa 640 TL'ye satmak zorunda kaldığını söyledi.

UYANIK TÜCCARLAR İŞ BAŞINDA

Randevularda yoğunluğun olduğu TMO'da 14 nem üstü mısır 740 liradan alınıyor. TMO'nun üreticilerin sıra beklemesine son vermek için devreye soktuğu randevu sistemi, üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Öte yandan mısırda kurutma sorunu var. Nem oranın yüksek olduğu ürün düşük fiyattan gidiyor. Ürünlerini kurutanlar kazançlı çıkıyor. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Ahmet Bestil, randevu sistemi yüzünden iki yıldır mağdur olduklarını belirterek, üreticiler olarak randevu sisteminin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

RANDEVU SİSTEMİ KALDIRILMALI

Geçen yıl da TMO'nun randevu sisteminin daha ilk günden dolduğunu kaydeden Bestil, "Randevu sistemi açılır açılmaz bir kaç saat içerisinde tüm randevular doldu. Şimdi Ocak ayına kadar randevu yok. Çumra, Konya gibi TMO alım noktalarında tüm randevular kapandı. Mecburen ürünlerimizi esnafa satmak zorunda kalacağız. Tonunu 740 TL'ye sattığımız 14 nem üstü mısırı tüccarlara 640 TL'ye satmak zorunda kalacağız. Çiftçilerimiz binbir emekle hasat ettiği mısırını tüccarlara daha düşük fiyatlardan satmak zorunda bırakılıyor" dedi. Üretici birlikleri olarak çiftçilerin yaşadığı mağduriyetlerin önlenmesini istediklerini belirten Bestil,  "TMO başka  alım merkezlerini de açmalı. Randevulu sistem bir an önce kaldırılmalı. Sistem, iyi işlemiyor. Üreticinin lehine işlemiyor. Dolayısıyla TMO, bu yanlıştan vazgeçmeli. Eski sisteme dönülmeli" diye konuştu.

RANDEVULAR 2 SAATTE DOLDU

TMO Çumra Bölge Müdürü Ali Uysal, son iki yıldır mısır üretiminde büyük bir artış olduğuna dikkat çekerek, TMO Çumra Bölge Müdürlüğü'nde Ocak ayına kadar randevu kalmadığını söyledi. Ocak ve Şubat ayları için yeniden randevu alacaklarını kaydeden Uysal, "21 Eylül'de randevu sistemini açtıktan 2 saat sonra tüm randevular doldu. Yoğun bir talep var.  Ocak ayına kadar 96 bin 700 ton mısır alınacak. Mısırda bu yıl 300-400 bin ton arası bir rekolde bekliyoruz. Bu yüzden üreticilerimizin mağdur olmaması için  bu yıl 2 yeni depo daha  kiraladık. Kurutmanın günlük kapasitesi belli. TMO Çumra Bölge Müdürlüğü olarak elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz" dedi. Tüccarların çiftçilerin ÇKS kaydı ile TMO'dan randevu alıp satış yaptığı iddialarına da değinen Uysal, "TMO olarak ürünü satın alırken ürün sahibini de görmek istiyoruz. Eğer çiftçilerimiz ÇKS kaydını esnafa veriyorsa bizim yapacak birşeyimiz olmuyor. Bu tür mağduriyetler olmaması için çiftçilerimizin  ÇKS'lerini vermemelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.