Çiftçi tarlaya indi

Çiftçi tarlaya indi

Baharın gelmesi ile birlikte Konya Ovası'nda tarla sulama, mısır, pancar ve ayçiçeği ekmek hazırlıkları başladı. Baharın ilk ayının yağışlı geçmesi ise çiftçiyi sevindiriyor. Bazı çiftçiler gübrelemeyi bitirdi, bazıları ise tarla ilaçlamaya şimdiden başla

Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yağışların istenilen seviyede olması ve don olayının yaşanmaması çiftçinin yüzünü güldürüyor. Kış aylarında beklenen kar yağışını alan çiftçiler, baharın yağışlı olarak gelmesiyle de çifte sevinç yaşıyor. Ova'da ilaçlama hazırlıkları ise başladı. Bazı çiftçiler ise yağışlı havaları beklemeden, tarlasını sulamaya başladı. Gübreleme de bitmek üzere. Çiftçiler, gübreyi geçtiğimiz yıla oranla bu yıl daha pahalı almak zorunda kaldı. Damla sulama sistemi ise Ova'da hızla yayılıyor. Çok sayıda çiftçi, kullanım kolaylığından ve su tasarrufundan dolayı damla sulama sistemine geçti. Hasadın ise Haziran ayının ortalarında yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayı çiftçiyi olumsuz etkilemiş, bir çok üründe rekolte kaybı yaşanmıştı. Bu yıl baharın erken gelmesi çiftçide bir panik havası yaratsa da, ziraatçılar don olayı yaşansa bile ürünlerin geçtiğimiz yıl kadar etkilenmeyeceğini belirtiyor.

ÇİFTÇİYE ASIL BAHAR ŞİMDİ GELDİ

Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl yağışlı bir iklimin hakim olduğu Konya Ovası'nda çiftçinin yüzü gülüyor. Kış aylarında istenilen kar yağışının gerçekleşmesinin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Tamamen ısmarlama bir iklim yaşadığımızı söylemek mümkün. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan rekolte kayıplarının bu yıl yaşanmayacağının habercisi bu havalar. Kış ayı hava şartları, Konya açısından tam da istediğimiz gibi geçti. Toprak örtülü olduğu için kar yağışı, herhangi bir olumsuz etki yaratmadı. Tam anlamıyla mükemmel bir kış geçirdik. İç Anadolu bölgesinde tam da beklediğimiz gibi bir kış yaşadık. Baharın ilk ayında da aynı yağışların etkili olması yine çiftçinin yüzünü güldürüyor" diye konuştu.

REKOLTE KAYBI YAŞANMAYACAK

Geçtiğimiz yıl yaşanan rekolte kaybına da değinen Çalış, "Geçen sezon havalar son derece olumsuz geçti çiftçi açısından. Ağaçlar erken çiçek açtı. Ağaçların çiçek açmasının hemen ardından da don olayları yaşandı. Ağaçlar dondan büyük zarar gördü. Ova'da bir çok üründe rekolte kaybı yaşadık. Ancak ağaçlar bu yıl da çiçek açtı fakat zararlı dönemi atlattık diyebiliriz. Meteorolojiden de sürekli bilgiler alıyoruz. Önümüzdeki günlerde bir don olayının yaşanmayacağı ön görülüyor. Bu doğrultuda bu yıl rekolte kaybının yaşanmayacağını söylemek doğru bir tahmin olabilir" ifadelerini kullandı. Çalış, bu yılın çiftçi açısından gayet olumlu geçtiğini vurgulayarak, "Geçen yıla oranla bu yıl iklim tamamen bizim istediğimiz şekilde gelişiyor. Allah'tan bizim için en olumlu havaları istesek, ancak bu kadar güzel bir iklim geçiririz. Çok ani bir dolu yağmadığı sürece, her şey yolunda ilerleyecektir. Olaya sadece çiftçinin gözüyle bakmamak gerektiğini düşünüyorum. Konya'da buğdayı dolu vurması, Konyalı vatandaşların cebine yansıyacaktır. O yüzden tarımsal üretimi sadece çiftçilere indirgememek gerekiyor" şeklinde konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.