Çiftçi gübrede tasarrufa gidiyor

Çiftçi gübrede tasarrufa gidiyor

Son dönemlerde dolar kurundaki artış ve artan maliyetler sebebiyle gübreye ciddi oranda zam yapıldı.

Son dönemlerde dolar kurundaki artış ve artan maliyetler sebebiyle gübreye ciddi oranda zam yapıldı. Fiyat artışı, üretici kesiminde tepkiyle karşılandı. Artış nedeniyle bazı üreticiler tarlaya attığı gübreden tasarrufa giderken, bazıları da tarlasını gübresiz ekti.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Konya'da hububat ekim işlemleri devam ediyor. Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Konyalı çiftçilerin bir kısmı haftalar öncesinden hububat ekim işlemini tamamlarken, bir kısmı da ekim işlemini sürdürüyor. Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksekliği ise üreticilerin belini büküyor. Son dönemlerde ardı ardına yapılan zamlarla birlikte DAP gübrenin fiyatı bin 650 lirayı buldu. İki ton buğdayın fiyatı ile bir ton gübrenin fiyatı eşdeğer. Bazı üreticiler gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gübrede tasarrufa gitti. Tarlaya daha az gübre atıyor. Bazı çiftçiler de tarlasını gübresiz ekti. Üreticiler girdilere yapılan zamları eleştiriyor.

GÜBREYE CİDDİ ZAM YAPILDI

Sefa Tarım'ın sahibi Ziraat Mühendisi Mustafa Ceran, tarımsal girdilerdeki artışlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Çiftçilerin tohumu toprakla buluşturmaya devam ettiğini belirten Ziraat Mühendisi Mustafa Ceran, gübreye son dönemde ciddi oranda zam yapıldığını söyledi. Tonu bin 500 lira olan DAP gübrenin fiyatının bin 650 liraya yükseldiğini aktaran Ceran, gübreye yapılan zam nedeniyle çiftçinin zor durumda kaldığını kaydetti. Ceran, "Gübreye dolardaki yükseliş nedeniyle zam yapıldı. Her ekim döneminde fiyatlar yükseltiliyor. Kurban Bayramı'ndan önce DAP gübrenin ton fiyatı bin 500 liraydı. Son günlerde bu fiyat bin 650 liraya çıktı. Belli aralıklarla zam yapılıyor" dedi.

BAZI ÇİFTÇİLER GÜBRE ATMADI

Yüksek fiyatlar nedeniyle bazı üreticiler hiç gübre atmazken, bazılarının da mibzerde gübrenin derecesini kıstığını söyleyen Ceran, "Dap gübrenin tonu bin 650 TL, mazotun litresi 4 buçuk lirayı buldu. Sertifikalı tohumun tonu bin 350 lira. Buğday ise 770 ila 830 lira arasında satıldı. İki ton buğday satıp bir ton gübre alıyorsun. 5,5 ton buğday satıyorsun bin litre mazot alıyorsun. Bazıları tarlalar 'boş kalmasın' diye ekim yapıyor. Yıllık 10 bin liralık ürün satıyorsan, buna 8 bin 500 lira masraf yapıyor. Devlet destek veriyor ancak yeterli değil" şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLER ZAMLARA TEPKİLİ

Tarımsal girdilerin yüksekliğinden yakınan ve gübreye yapılan son zamları eleştiren çiftçi Enes Tüfekçi de, Türkiye'de üreticilerin yüksek girdi maliyetleri altında ezildiğini söyledi. Tüfekçi, "Girdilere indirim beklerken zam geldi. Son bir ayda gübreye 2-3 kez zam yapıldı. Yaz aylarında ucuzdu. Ekim döneminde yine fiyatlar arttı. Girdiler belimizi büküyor. Tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin saysı her geçen yıl düşüyor. Bunun önemli nedenlerinden bir tanesi de masrafların yüksekliği. Masrafların altından kalkamıyoruz. Hükümet tarım politikasını yeniden gözden geçirmeli" ifadelerini kullandı.

HASAN ÖZÜTEMİZ merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.