Çiftçi çözümü GES’te buldu!

Çiftçi çözümü GES’te buldu!

Son yıllarda enerji maliyetleri çiftçiyi alternatif enerji kaynaklarına yöneltmeye başladı. Artan elektrik fiyatları karşısında çaresiz kalan çiftçiler, çareyi Güneş Enerjisi Santrali (GES)’e yatırım yapmakta buldu

Son yıllarda artan enerji maliyetleri çiftçiyi güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına yöneltmeye başladı. Konya’da ve İç Anadolu’nun birçok şehrinde çiftçiler Güneş Enerjisi Santrali (GES)’leri yatırım yaparak, enerji maliyetlerini en aza düşürmeye başladı. Devletten hibe veya faizsiz kredi alarak güneş enerjisine yatırım yapan çiftçiler, hem yüklü elektrik faturası ödemekten kurtuluyor hem de tarlasını gönül rahatlığı ile sulayabiliyor. Konya’nın Acıdört Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ömer Arslan isimli vatandaş 225 dönümlük arazisine kurdurduğu iki güneş enerjisi santraliyle tarlasını sulamaya başladı.

225 DÖNÜMLÜK ARAZİYE 2 ADET GES SANTRALİ

Tarlaların toplulaştırılmasının güneş santrali kurma ve kuyu vurma işini kolaylaştırdığını kaydeden Ömer Arslan, “Daha önce tarlalar farklı farklı yerlerdeydi. KOSKİ’nin atık sus tesislerinden gelen suyla tarlalarımızı suluyorduk. Toplulaştırmadan sonra tüm tarlalarımız bir araya geldi. 225 dönümlük arazime 2 adet kuyu vurdurdum ve 2 güneş santrali kurdurdum. Böylece arazilerimi rahatça istediğim zaman daha doğrusu güneş olduğu zaman sulayabiliyorum. Burada arpa, buğday, yonca gibi ürünleri ekip kaldırıyorum. Bu araziyi tamamen güneş enerjisinden sağladığımız elektrikle sulayacağım. Kapalı havalarda yer altından gelen su kapasitesi düşüyor. Böyle havalarda bir de jeneratör düşündüm. Havalı kapalı olduğu zaman jeneratör kullanacağım” dedi.

DEVLET ÇİFTÇİYE BU KONUDA DESTEK VERMELİ

İkinci bin güneş enerjisi santralinin kurulmasına yaklaşık 400 bin TL para harcağıdını dile getiren Arslan, “Kuyu ile birlikte tam 400 bin TL civarında harcama yaptım. Buraya kuyu vurdurdum. Bunun yanında başka masraflar da çıkıyor. Burayı kurarken devletten faizsiz kredi kullanma imkanımız oldu. Devletin bu tür yatırımların önünü açması için çiftçilere hibe ve kredi desteği vermeli. Yıllık neredeyse 150 bin TL’den fazla elektrik faturası ödeyen çiftçilerimiz var. Çiftçilerimizin kabarık elektrik faturalarını ödemekten kurtulması güneş enerjisi santrali gibi yatırımlara yönelmesi gerekiyor. Bu konuda çiftçilerimize destek verilmeli” diye konuştu.

GES YATIRIMLARI ÇİFTÇİYİ

Güneş Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Motuk da çiftçilerin güneş enerjisi yatırımına yönelmeye başlaması gerektiğini dile getirdi. Son birkaç yıldır elektrik faturalarının çok kabarık geldiğine dikkat çeken Motuk, şunları söyledi: “Çiftçilerimiz bu yıl zar zor faturaları ödedi. Kimi kredi kartını kullandı kimisi de evindeki hayvanını satarak borcunu kapattı. Ama önümüzdeki yıl Mayıs ve Nisan aylarında birçok çiftçimiz tarlasını sulayamayacak hale gelecek. Bir de son yüzde 15’lik zam çiftçiyi daha da zor duruma soktu. Çiftçimizin devlet hibelerinden ve faizsiz kredi imkanlarından yararlanarak, güneş enerjisi santrali kurması daha mantıklı olacak. Yüksek enerji maliyetleri çiftçiyi maddi anlamda çok zorluyor. Çiftçilerimiz elektrik faturasını bile ödeyemez hale geldi. Bu yüzden devletimizin de GES yatırımları konusunda çiftçimize kolaylık sağlaması gerekiyor. Özellikle bazı kamu kurumlarında iş bilmez memurlar ve bürokratlar çiftçimize zorluklar çıkartıyor. Böyle bir yaklaşım yerine çiftçi için daha iyi ne yapabiliriz. Tarımsal üretimi nasıl verimli hale getirebiliriz? Bunarı düşünmeleri gerekiyor. Almanya gibi güneşin az olduğu ülkeler bile güneş enerjisinden faydalanırken, Türkiye’nin böyle bir serveti yeterince kullanamaması üzüntü verici. Konya Ovası’nda güneş enerjisi santrallerinin yayılması için çalışıyoruz. Bu konuda çiftçimize öncü oluyoruz. Devletin de öncü olmasını istiyoruz.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

4-2_1024x768.jpg

img_3015_1024x768.jpgimg_5644_1024x768.jpgimg_5658_1024x768.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum