Çiftçi borç batağında!

Çiftçi borç batağında!

Çiftçinin borçlarının ertelenmesine, faizlerin de düşürülmesine rağmen borcunun sürekli arttığını ifade eden Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Türk çiftçisi borçlu. Demekki bu yöntemler de artık fayda sağlamıyor” dedi

2018 ve 2019 yılında çok zorlu şartlardan geçen ve 2 yıl içinde bankalara ve çevreye daha borçlu bir hale gelen çiftçi, 2020 yılında aynı sıkıntıları yaşamak istemiyor. Taleplerine kulak tıkanan çiftçi, bütün olumsuzluğa rağmen üretebilmenin mücadelesini veriyor. Ağır girdi maliyetleri çiftçiyi ezerken, kırsaldaki üretici sayısı da her geçen yıl azalıyor. Çiftçinin ektiği ürünler ise eskisi gibi para etmiyor. Kısacası, çiftçi 2020 yılında rahat bir nefes almak istiyor.

2020 ÜRÜN FİYATINDA DEĞİŞİKLİK OLMAZ

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Konya Ovası'nın yağışlı bir dönemi geride bıraktığını dile getirdi. Ovada bu yıl mısırdan yeterince para kazanılmadığını ifade eden Üner, çiftçinin kâr marjının düştüğünü de vurguladı. Çiftçinin şuan için yatırım aracı olarak sadece pancarı garanti gördüğünü aktaran Başkan Üner, 2020 yılında ürün fiyatlarında bir değişim beklemediklerini kaydetti. Üner, “Fiyatlarda bir değişim olmayacağını anlamak çok basit. Geriye dönüp bir bakmak lazım. Karapınar, 2019 yılında mısır tarımı noktasında Türkiye'nin mısır rekoltesinin yüzde 7'sini karşıladı. Oysa çiftçi, mısırını ucuza satmak zorunda kaldı. Ovada mısır üretiminde kaçış var” şeklinde konuştu.

ÜRETİM MALİYETLERİNİN DÜŞMESİ ŞART!

“Elektrikte bir yılda 103 artış oldu fakat ürünlerde aynı artış olmadı” diyen Üner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Keşke şartlar daha iyi olsa. Çiftçimizin kâr marjı yükselsin. Bizim üretimden başka çaremiz gerçekten yok. Karamsar da olmak istemiyoruz ama... İvedilikle üretim maliyetlerinin azaltılması gerekir. Bu şartlarda kırsalda insan tutabilmek de çok zor. Zaten kırsalda nüfus yaşlanıyor. Genç nüfusun kırsalda kalabilmesi için desteklerin artırılması gerekir. Kırsalın cazibe merkezi haline getirilmesi gerekir. Bu şartlarda gençlerin gelip köyde ekip, dikeceği bir ortam tesis edebilmek çok zor. Çiftçiliği bile hala bir meslek olarak göremedik.”

ÇİFTÇİ RAHAT BİR NEFES ALMAK İSTİYOR

Çiftçilerin borcunun 3-4 yıldır ertelendiğinin altını çizen Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Borçlar erteleniyor. Faiz oranı yüzde 12'den, 9'a düşürüldü. Eyvallah fakat ortada da bir gerçek var. Çiftçinin borcu, her yıl katlanarak artıyor. Yani borçların ertelenmesine, faizlerin düşürülmesine rağmen çiftçinin borcu sürekli artıyor. Bir de ertelenmediğini, faizlerin düşmediğini düşünün. Bu konuda acil bir çözüm üretilmeli. Demekki bu yöntemler de fayda sağlamıyor. Çiftçi kısa vadeli nefes almak istemiyor. Hastayı kısa vadeli yaşatmak mı istiyoruz yoksa göz göre göre hastalığı sonlandırmak mı istiyoruz? Buna karar verilmeli. Bakın sadece Konya için demiyorum. Anadoluda üretim yapan, üretim yapmak için mücadele veren çoğu çiftçi borçlu. Borçların faizinin silinmesi gerekir, ana paranın ödenmesi sağlanır. Bu daha önce hiç yapılmamış bir şey mi?”

EMRE ÖZGÜL

4-3-069.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum