Çiftçi borç batağında

Çiftçi borç batağında

Kredi borcuna mahkum edilen çiftçi, kan kaybetmeye devam ediyor. Çiftçinin borcu, 13 yılda 16 buçuk kat artarak; 82 milyarı aştı. Çiftçiler, girdi maliyetleri ve kredi borçları yüzünden tarlasını terk ediyor

Bir zamanlar tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olan Türkiye, tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı bir ülke haline geldi. Çiftçiler, boğazını aşan borç yüzünden toprağını terk etmek ve üretimi bitirmek zorunda kalıyor. Girdi maliyetlerinin yükselmesi, çiftçinin ürettiği ürünün para etmemesi ve olumsuz doğal afetler; üreticinin sırtındaki yükü artırıyor. Devlet, kredi almanın önünü açarken; çiftçi de bilinçsiz bir şekilde borçlanıyor. Borcu borç ile kapatmaya çalışan çiftçi, faiz bataklığına sürükleniyor. Kredi almak için malını ipotek gösteren üretici, elindekinden de oluyor. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalar, üreticiyi kendine bağımlı hale getiriyor.  Borçlarını ödeyemedikleri için icraya verilen çiftçiler,  borcunu ödeyebilmek için tarlasını yok fiyata satıyor ve tefecilere bel bağlıyor. 

ÇİFTÇİ BORÇLANARAK TARIM YAPIYOR

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, çiftçinin üzerindeki borç yükünün her geçen gün arttığına dikkat çekti. Geçmiş borçların biriktiğini, yeni borçların da üstüne eklendiğini belirten Ataiyibiner, “Bu yıl borç ertelemesi olmadı. Çiftçi borcunu ödemek zorunda kaldı” dedi. Üreticinin bir sonraki yıla borçlanarak tarım yaptığını dile getiren Ataiyibiner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üretim şekli sıkıntılı görülüyor. Hayvancılık sektöründe sorun daha büyük. Et hayvancılığına karamsar bakılıyor. Tüm bu olumsuzluklarla birlikte, kesinlikle çiftçi üretimi bırakmamalıdır. Zorunlu olarak üretmeliyiz. Borçlardan dolayı, toprağını bırakanlar olabilir. Enerji girdi maliyetlerinin düzenlenmesi lazım. Mazot ve makine ekipmanları süspanselerinin artırılması gerekiyor. Çiftçi, azami ölçüde bunlardan yararlanabilmeli.”

BU ŞARTLARDA ÜRETMEK ÇOK ZOR

Bankaların kredi musluğunu ağzına kadar açtığını ve çiftçinin de sürekli bankalara borçlandığını ifade eden Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner de çiftçinin perişan olduğuna dikkat çekti. Üretim maliyetin arttığını kâr makasının ise düştüğünü kaydeden Üner, “Olaya bütün olarak bakmak lazım. Ne fındık ne de başka ürün artık neredeyse hiçbiri para etmiyor. Elektrik, gübre ve mazotta artışlar yaşanıyor. Bu şartlarda üretmek gerçekten zor. Çiftçi, kredi alabilmek için malını ipotek ediyor. Bunun olumlu ve olumsuz yansımaları oluyor. Vatandaşın kredi kartına yapılandırma getirildi. Çiftçinin kredisine de bu yapılandırma şart. Sıkıntı tam olarak bitmese de azalma olur. Çiftçi de bilinçsiz bir şekilde borçlanıyor. Devlet de kredi almanın önünü açtıkça açıyor. Tarım sektörü, en büyük istihdam alanıdır. Vatandaş, borçtan dolayı tarlasını bırakıyor. Desteklemeden küçük üretici, yeterince destek görmüyor. Büyük üreticilerin gölgesinde kalan küçük üretici, destek görmek istiyor. Küçük büyük demeden tüm üreticilere sahip çıkılmalı” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum