Çiftçi banka kıskacında

Çiftçi banka kıskacında

MHP Konya Milletvekili Mustfa Kalaycı, “Bankalar tarafından kıskaca alınan çiftçimizin borçları her yıl katlanarak artmaktadır. Çiftçimiz borç batağındadır. Zirai kredi borçları, BDDK verilerine göre 42 milyar lirayı aşmıştır” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM'deki Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerinde çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi. Köylünün ve çiftçinin zor günler geçirdiğini dile getiren Mustafa Kalaycı, “ AKP iktidarı döneminde girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmeler ve ithalata dayalı politikalar üretim yapmayı güçleştirmiştir. Ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot ve gübre olmak üzere yüksek girdi maliyetleriyle beli bükülen, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçimiz perişan durumdadır. İnsanca yaşamanın dahi çok görüldüğü çiftçilerimizin ürünlerinden elde ettikleri gelir borçlarını bile karşılayamaz bir durumdadır.  Tarım sektörünün yapısal sorunlarını çözecek, tarımsal girdi yükünü azaltacak ve tarım sektörünü ayağa kaldıracak tedbirlerin mutlaka alınması gerekmektedir ancak tarım kesiminde problemler çığ gibi büyürken hükümet duyarsızlığını inatla sürdürmektedir. Çiftçinin durumu AKP hükumetinin umurunda bile değildir" dedi. 
 
KONYA OVASI'NI BİRLİKTE DOLAŞALIM
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, görüşmelerde bulunan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e hitaben şu soruları sordu: “"Tarım Bakanı burada, hemen soralım: Sayın Bakan, ülkemizin tahıl ambarı olan, tarımın başkenti olarak bilinen "Konya" diye bir ilimiz var, bir de ovası var. Acaba buralardan haberiniz var mı? Konyalı çiftçi ne durumda, biliyor musunuz?  Buraya en yakın ilçelerimize, Kulu'ya, Cihanbeyli'ne beraber gidelim, hatta vaktiniz varsa Yunak'a, Akşehir'e, Beyşehir'e, Seydişehir'e, Çumra'ya, Karapınar'a, Ereğli'ye, velhasıl tüm Konya Ovası'na gidelim, birlikte dolaşalım; çiftçimizin karşı karşıya kaldığı içler acısı durumu yerinde görün.  Ama gelmezsiniz, gelemezsiniz. Çiftçinin yanına gidecek yüzünüz de, cesaretiniz de yok. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan en temel sorunun yüksek girdi maliyetleri olduğu bir gerçektir. Çiftçiler girdilerin pahalı olması nedeniyle yeterli girdi kullanamamakta, bu da verimliliği olumsuz etkilemektedir.  Çiftçimiz dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullanıyor. Ağır girdi maliyetlerinin altında ezilen çiftçimizin üretimi sürdürebilecek gücü kalmamıştır. Bugün köyler boşalmış olup köylerde üretici kalmamıştır. Sayın Bakan, lojistik firmalara, yatlara, kotralara, gemiciklere ucuz mazot verirken; üreten, katma değer yaratan çiftçimize neden ucuz mazot vermiyorsunuz?"
 
KAÇAK ELEKTRİĞİN BEDELİNİ ÇİFTÇİ DE ÖDÜYOR
Kaçak elektrik kullanımı yüzünden çiftçinin de mağdur olduğunu ve AKP hükümetinin bunun bedelini çiftçiye ödettiğini  ifade eden Kalaycı, şunları söyledi: “Elektrik faturalarının neredeyse yarısını kaçak elektrik parası ile vergi ve fonlar oluşturmaktadır. Başkalarının çaldığı kaçak elektrik parası dürüst vatandaşımıza ödettirilmemelidir ve bugüne kadar ödenen kaçak elektrik paraları da iade edilmelidir. Bankalar tarafından kıskaca alınana çiftçimizin borçları her yıl katlanarak artmaktadır. Çiftçimiz borç batağındadır. Bankalara olan zirai kredi borçları, BDDK verilerine göre, 2014 Eylül ayı itibarıyla 42 milyar lirayı aşmıştır. Kredi yenilemeleri ve yeniden yapılandırmalara rağmen, takibe düşen kredi borçları 1 milyar 376 milyon liraya yükselmiştir.  İcraların hızla arttığı tarım kesiminde problemler çığ gibi büyürken birçok çiftçi borcunu ödeyebilmek için traktörünü, tarlasını satmak zorunda kalmakta, bunalıma girmektedir. Çiftçinin afetler nedeniyle uğradığı zararlar da telafi edilmemektedir. Kar, don ve sel gibi nedenlerle birçok ilimizde çiftçilerimiz endişe verici zararlarla karşılaşmışlardır. Tarım Sigortaları Kanunu'na göre, belirlenen riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler 2090 sayılı Kanundan yararlanamamaktadır. Tarım sigortası yaptıran çiftçimizin sayısı henüz çok azdır, uygulama çok düşük seviyededir. Tarım sigortası yaptırmadı diye çiftçilerimizin hasarı göz ardı edilmemelidir. Tabii afetler nedeniyle çiftçi ve köylünün yaşadığı mağduriyeti hiç olmazsa kısmen giderecek bir düzenleme yapılmalıdır." 
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.