'Çiçek gibi Konya için çalışıyoruz'

'Çiçek gibi Konya için çalışıyoruz'

Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ceylani Kılıç, yaptıkları çevre düzenlemeleriyle amaçlarının 'Çiçek gibi bir Konya" oluşturmak olduğunu söyledi

RÖPORTAJ: ABDULLAH KAYA/EMRE ÖZGÜL

Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ceylani Kılıç, gazetelerimizin sorularını cevapladı.

**Park bahçeler daire başkanlığının görevi nedir?

-Konya Büyükşehir Belediyesi imar planında park ve yeşil alan olarak ayrılan alanlarda peyzaj düzenleme çalışmalarını gerçekleştirerek kentin yeşil dokusuna olan katkısını devam ettirmektir. Büyüyen ve yaygınlaşan yerleşim alanlarına paralel olarak şehir planlarında yeşil alanlara yer ayrılmaktadır. Beton ve demir yığınları içerisinde hapsedilmiş bir şehir görüntüsünden uzakta rekreasyon (vatandaşın doğa ve boş zamanlarını değerlendirme yeşille, doğa ile buluşmasına, bu ve buna benzer)  ihtiyaçlarına cevap verebilen bir hizmetler anlayışıdır   Kentler insanların temiz nefes alacağı çeşitli spor ve sosyal aktivitelerini gerçekleştirebileceği, rekreasyon alanı bol olan huzurlu mekânlar olmalıdır. Yeşil dokunun artırılması kırsal ve kentsel ağaçlandırma faaliyetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesi ve dinlenme ve gezinti alanlarının artırılması şeklinde olmalıdır.Ayrıca Bölgenin zorlu iklim koşullarına karşın ağaçlara ve süs bitkilerine besin takviyesi yapılmakta, Hastalık ve zararlılara karşı yaygın bir zirai mücadele çalışmasına yıl boyunca devam edilmektedir. Peyzaj değeri ve önemi olan hasta ve sıkıntılı bitkiler tedavi edilerek, alanlarda her bitki bir canlı olarak kabul edilip azami titizlik ve hassasiyetle muamele edilmektedir. Tüm yeşil alanlarımızda hastalık ve zararlılara karşı zirai mücadele çalışmaları yapılmaktadır.  Belediye olarak asıl olan kazandırdığımız yeşil alanların ve eserlerin bakımını ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır.4 ana bölgede ve buralarda çalışan onlarca ekiple bakım ve koruma faaliyetlerini yürütmekteyiz.Bölgemiz için hava nemi son derece düşük olduğundan gece gündüz modern sulama yöntemleriyle sulanarak yemyeşil görüntülerini ve hayatiyetlerini devam ettirmeleri sağlanmaktadır Konya Büyükşehir Belediyesi Park Ve Bahçeler Daire Başkanlığı tüm yeşil alanlarını peyzaj mimarları ile peyzaj projeleri yapılarak düzenlemekte stratejik planlarında bunlara titizlikle yer vermektedir. Yaptığımız peyzaj projelerinde spor alanlarına özellikle yer verilmektedir, fitness grupları koşu ve yürüme yolları, spor kompleksleri hemen her parkta göze çarpmaktadır. Vatandaşların dinlenmeleri için kamelya ve banklar her parkta gerektiği kadar yerleştirilmektedir.

19-2-004.jpg

**2016 yılında Konya iline yapılan hizmetler nelerdir?

-Yeşil alanlara,ağaç ve süs bitkilerine yapılan Damlama sulama: 120 bin metrekaredir.  Otomatik sulama: 387.575 metredir.

-Muhtelif cadde refüj ve parklara 316.544  metrekare çim ekimi ve rulo çim serimi gerçekleştirilmiştir.

-89 adet fitness takımı mahallelere yerleştirildi.  554 bank, 960 adet  kamelya merkez ve diğer ilçelere montaj yapılmıştır.

-298 takım  oyun grubu köy, belde ve mahallelere yerleştirilmiştir.

-Cadde ve refüj parklara 800 bin adet çalı, 400 bin adet gül, Alaaddin tepesine ve muhtelif yeşil alanlara 8 milyon 143 bih 450 Adet soğanlı yumrulu, 3 milyon 422 bin 276 adet mevsimlik çiçek dikimi gerçekleşmiştir

Konya Büyükşehir Belediyesi artık güller şehri olarak anılmaya başlanmıştır. Ana arterler ve şehrin giriş çevre yollarında güllerle karşılanan misafirler ve kent halkı memnuniyetlerini dile getirmektedirler. Ayrıca eski ismi kültürparkta  Gül bahçemiz birçok gül çeşidinin yetiştirildiği alan  olup halkımızın göz zevkine hitap etmektedir

2016 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi Park Ve Bahçeler Daire Başkanlığı ve 80 milyon fidan dikim protokolü çerçevesinde orman bölge müdürlüğü  İle birlikte yaklaşık  9.627.674 adet fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. (790.600 adet Büyükşehir+8.837.074 adet O.G.M. tarafından dikilmiştir.)

Konya kentine giriş çevre yollarının tamamında refüjlerin peyzaj tasarımları yapılarak yeşil alan meydana getirilmiş, ağaç, çim, gül ve yazlık çiçek konseptine ağırlıklı olarak yer verilmiştir.

Doğal tabiat güzelliklerine yoğun yaşam tempoları nedeniyle ulaşamayan Konya’lıların belediyemizin oluşturduğu yeşil alanlarla ve bilhassa mahalle parklarıyla huzurlu ve havadar mahallelerde yaşamaları sağlanmaktadır.

Park ve yeşil alan oluşturmakla birlikte kentsel ve kırsal ağaçlandırma faaliyetleri de asli görevlerimiz arasındadır.

2016 yılında yapımı devam den parklarımız;

Temalı parklardan; Ecdad  Parkı: 110.000 metrekare , Balkan Parkı:155.000 metrekare, Bosna Hersek ve Sancak mahallelerinde,Park ve yeşil alan düzenlemesi: 80.514 M²; Sakura parkı:27.000 M²; Ihlamur Parkı: 43.090 M² ;  Veysel Karani ve Kılıçaslan Park çalışmaları;Yer köprü Şelalesi çevre düzenlemesi ::80.000 M;Tuzlukçu fidanlık çalışması  289.000 M²; Derbent İlçe parkı:20.000 M²İ; Doğanhisar parkı: 20.000 M²; Hüyük Akdağ parkı: 40.000 M²; Çumra Sultan Abdülhamit parkı :36.000 M²; Kadınhanı İlçe parkı:20.000 M²;İ.Çumra Fidanlığı Revize işi; 300.000 M² Devam etmektedir

İlçe ve Mahallelerde ( 2016 da 737 adet park tamamlanmıştır.) Cihanbeyli çevre parkı :40.000 M² Yunak İlçe Parkı: 5.300 Metrekare Çeltik İlçe Parkı :1.000 M²;Altınekin İlçe parkı:3.750 M²;Güneysınır İlçe Parkı :3.000 M²  Tamamlandı,

İlçelere ve Mahallelere hemen hemen hepsine Hizmet gitmiştir.

Ağaç  nakil çalışmaları: 2016 yılında 5000 adet büyük fidan nakledilmiştir, bu ağaçların hayatiyetlerini taşındıkları alanda devam ettirmeleri için bakım çalışmaları devam etmektedir.

Yeni büyükşehir yasası ile birlikte Konya kentinin 31 ilçesinde Park Ve Bahçeler Daire Başkanlığı hizmet götürmektedir, merkezde yaşayan vatandaşların sahip olduğu kişi başına yeşil alan miktarı ve kalitesine kırsal da yaşayan kent halkıda sahip olacak ve yürüme mesafesinde yeşil alanlar kazandırılarak yaşam kaliteleri iyileştirilmiş olacaktır.

3-043.jpg

Belli bir program dahilinde her ilçeye bir park konseptiyle hareket edilmekte, ihalesi yapılan parklar sırası geldikçe hayata geçirilmektedir. İhale haricinde belediyemiz tarafından park ve bahçeler işçileri ayrıca programlanmış onlarda gerekli bitki ve ekipman desteğini stoklarımızdan kullanmak suretiyle mevcut parkların ve yeşil alanların rehabilitasyonu nu gerçekleştirmektedirler.

Yeşil dokunun artırılmasına kent ormanlarının katkısı oldukça büyüktür.

Konya Kent Ormanı şehrin girişine 30 km uzaklıktadır, kent halkının mesire ve park alanı olarak kullanımına imkân tanınması açısından ormanda uygun alanlar peyzaj projesi yapılarak düzenlenmiş, kamelyalar, banklar, gözetleme kuleleri, doğal gölet, çeşmeler, wc ler yerleştirilmiştir. Parklar dışında orman havası almak isteyen ve tabiat güzelliklerini yaşamak isteyen vatandaşlar için Konya Kent ormanı oldukça değerli ve bulunmaz bir alternatif olmuştur.

Konya Büyükşehir Belediyesi Park Ve Bahçeler Daire Başkanlığı 2016 yılında Yazır Ve Kayacık Bölgeleri olmak üzere ayrı 2 noktada toplam 1590 vatandaşımızı Huzur Bahçeleri(hobi bahçeleri) ile buluşturmuştur. Bağı bahçesi olmayan, apartman hayatından müzdarip vatandaşlarımız için ilk defa 2005 yılında dağıtımına başlanılan huzur bahçeleri 150 metrekarelik kulübeli bahçeler şeklinde vatandaşlarımıza tahsis edilmiştir. Peyzaj düzenlemesi yapılan huzur bahçelerinde(hobi bahçesi) kontrollü giriş binası, çeşmeleri, wc,leri idari bina, yeşil alanları, spor kompleksleri ve çocuk oyun alanları ile hizmet vermektedir. Vatandaşlarımız hobi bahçelerinde organik meyve ve sebze yetiştiriciliği yapmakta, dinlenme, toprakla hemhal olma ve güneşlenme ihtiyaçlarını gidermekte, misafirlerini ağırlayarak bahçe ve mangal keyfi yaşatabilmektedirler.

**Büyük şehir yasası ile Çalışma alanları genişledi. Karşılaşılan zorluklar nelerdir?

-Büyükşehir yasası ile birlikte, Kent merkezindeki 3 ana ilçe dışında 28 ilçenin daha sorumluluğu yüklenmiş olduk. İlçelerin ana arterlerinin ağaçlandırılması ve yeşil alan düzenlemelerine, Mevsimlik çiçek ve farklı türlerde bitkilerden ihtiyaç dahilinde ilçe belediyelerine , Spor aletleri, oyun grupları ve kent mobilyaları konusunda Büyükşehir Belediyesinin katkıları olmaktadır.İlçelere ve mahallere şu an itibariyle 737 adet park 2 yıl içerisinde yapılmıştır. Merkezlere yapılan tüm park ve bahçe hizmetleri ilçelere de yapılmaktadır. Hizmet alanlarımızın kırsala kayması en başta ulaşım ve konaklama problemini beraberinde getirmiştir. Daha fazla işçi ve iş gücüne ihtiyaç olmaktadır.İşçilerin uzun vadeli çalışmaları için konaklama ve yaşamsal şartları iyileştirilmiş kamptırlar alınmış her ekibin hizmetine sunulmuştur.Hizmet ağının genişlemesi ve kırsala kayması çalışma şartlarının güçleşmesiyle birlikte daha fazla yıllık bütçeye ihtiyaç doğurmuştur.

Konya halkımızdan tek isteğimiz”bu parklar bahçeler hepimizin sahip çıkalım koruyalım

**2016 yılı Bünyenizde toplam çalışan sayısı ne kadardır?

-2016 yılında çalışan işçi sayısı 1813 kişi hizmet vermiştir.

**6-Projeler hazırlanırken nasıl bir yol takip ediliyor?

İmar planında yeşil alan olarak ayrılmış alanlardan en başta merkez mahallelerin park ve rekreasyon ihtiyaçlarına göre yer tespitleri yapılmaktadır. Bu tespit yapılırken vatandaşların talepleride göz önünde bulundurulmaktadır.  Şehrimizin kent, mahalle parkları ve piknik alanları projeleri peyzaj mimarları, mimarlar, inşaat mühendisleri, elektrik mühendisleri, ziraat mühendisleri tarafından hazırlanır ve proje hayata geçirilir. Öncelikli olarak şehrimizde olmayan değer ve farklılık katacak projeler ele alınmaktadır.  Başka bir metotta ise daha önceden ağaçlandırılmış ve başka hiçbir çalışma yapılmayan alanlar var ise bunlarda park haline dönüştürülerek vatandaşların hizmetine sunulmaktadır.

**Park bahçeler daire başkanlığının hedefi nedir? 2023 hedefleri nelerdir?

-Kayacık İpek Yolu Parkı Projesi :3 milyon metrekare

-Endülüs parkı projesi: 30.000 metrekare

-Bayraktepe park ve huzur bahçesi proje alanı: 3.000.000 metrekare. Fikir projeleri ve avan projesi hazırlandı.4.000.000 metrekare

-İslam Bahçeleri Fikir Projesi hazırlanıyor.80.000 metrekare

-Karahüyük Arkeoloji Parkı:820.000 metrekare

-Su Parkı Projesi:1.000.000 metrekare

-Zaladın hanı Parkı yapılması: 271.500 metrekare

-Beyşehir Eşrefoğlu Sahil Parkı Yapılması işi: 25 bin 500 metrekare

-Seydişehir SeyitHarunveli Kent Parkı Yapılması İşi :23.200 metrekare

-10 yılda 80.000.000 fidan dikim kampanyasının tamamlanması.

-Botanik parkı projesinin aşamalarının tamamlanması.

-Huzur bahçeleri sayısının artırılması

-Konyada çevre yolları başta olmak üzere tüm yeşil alanlarda gül dikim çalışmalarının yaygın hale getirilmesi

-Tıbbi Aromatik Bitkiler Parkı:155.000 metrekare

**Park bahçeler daire başkanı olarak şu projede yapılmış olsaydı! Mükemmel olacaktı diye uygulamaya koyamadığınız proje varmı?

-2023 yılı hedeflerinde belirtilmiş olan projeler uygulanılması düşünülen ve bütçe ayrılması beklenen projelerdir. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte uygulamaya konulamamış bekleyen proje kalmamış olacaktır. Kısaca amacımız “Çiçek Gibi Konya” sloganını başarılı kılmaktır.

CEYLANİ KILIÇ KİMDİR?

1967 yılında Hadim'de doğdum. İlk ve Orta öğrenimini Konya'da tamamladım. 1988 yılında S.Ü. Ziraat Fakültesinden mezun oldum. 1991 yılında Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şb. Md. Yrd. olarak göreve başladım. 1994 yılında kurucu müdür olarak Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğüne, 1999 yılında kurucu daire başkanı olarak Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına, 2005 yılında yeni kurulan Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı görevine atandım, Halen bu görevini sürdürmekteyim. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif görevlerde bulunmuş olup, Evli ve 4 çocuk babasıyım..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum