Chp'li Türeli: Türkiye’nin Ab Sürecinin Önünde Ciddi Engeller Bulunuyor

Chp'li Türeli: Türkiye’nin Ab Sürecinin Önünde Ciddi Engeller Bulunuyor

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin AB üyeliğinin uzak göründüğünü belirterek, "AB üyeliği çalışmaları sırasında birçok evrensel değeri ülkemize yerleştirebiliriz. Türkiye’nin AB sürecinin önünde ciddi engeller...

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin AB üyeliğinin uzak göründüğünü belirterek, "AB üyeliği çalışmaları sırasında birçok evrensel değeri ülkemize yerleştirebiliriz. Türkiye’nin AB sürecinin önünde ciddi engeller bulunuyor. Türkiye’nin bu alanda kendisine çeki düzen vermeli, kendi reformlarını yapmalı, güçler erki arasında ayrımı sağlamalı. Hür basın ve düşünce ifade özgürlüğünün tesisine ihtiyaç var." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri ve Avrupa Birliği (AB) Bakanlıklarının 2015 yılı bütçeleri görüşüldü. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bütçeler üzerine görüşlerini dile getirdi.

Enerji kaynakları ve koridorları açısından Ortadoğu’nun önemli bir konumda bulunduğunu belirten Türeli, “Avrasya bölgesini de bu denklem içerisine alabiliriz. Türkiye de tam Ortadoğu, Avrasya ve Balkanlar arasında çok kritik bir bölgede bulunuyor. Türkiye, böylesine kaygan bir zeminde politikayı nasıl oluşturmalı, bunun üzerinde kapsamlı bir şekilde çalışılması gerekiyor. Bu çok önemli. 'Türkiye bir bölge devleti olarak bulunduğu alanı etkilesin' diyenler var. Bunu yapabilmek için büyük bir ekonomik güce ihtiyaç var. Bu iddia ülkemizin kaynaklarını aşıyor. Çünkü ülke ekonomisi son derece kırılgan bir noktada duruyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomik açıdan bakıldığında Türkiye’nin bölge gücü olacak perspektifi taşımadığının görüldüğünü dile getiren CHP'li Türeli, “İkincisi önemli bir askeri güç olması gerekiyor ama ülkemiz silah açısından dışarıya bağımlı durumda. Bölge içinde sözünüzün dinlenmesi gerekiyor ama öyle mi acaba? Türkiye’nin bu bölgede Osmanlı’nın misyonunu üstlenmesi çok zor görünüyor. Türkiye’nin bu alanda kendi politikalarını uygulaması çok zor görünüyor. ‘Komşularla sıfır sorun’ diye başlayan politika, Suriye rejimini yıkmaya doğru evrildi. Bunu sağır sultan bile duydu. Türkiye bulunduğu bölgede kendi politikalarını uygulamıyorsa büyük devletlerin bölgedeki politikalarını aracısı durumunda kalır. Bu çok kötü bir görüntüdür ülkemiz için. Bu durum ülkemizin inanılırlığını ve güvenirliğini azaltmıştır. Biz bölgemizde süren yangını söndürmeye çalışmalıyız ama bunun tam tersi şekilde hareket ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

AB üyeliğinin uzak göründüğünü dile getiren Rahmi Aşkın Türeli, “AB üyeliği olmuyorsa 'her şeyi bırakalım' anlamına gelmiyor. AB üyeliği çalışmaları sırasında birçok evrensel değeri ülkemize yerleştirebiliriz. Türkiye’nin AB sürecinin önünde ciddi engeller bulunuyor. Türkiye’nin, bu alanda kendisine çeki düzen vermeli, kendi reformlarını yapmalı, güçler erki arasında ayrımı sağlamalı. Hür basın ve düşünce ifade özgürlüğünün tesisine ihtiyaç var. Protesto hakkını kullanan vatandaşlara orantısız güç kullanılmamalı. Demokrasi, açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik demektir. Türkiye’nin gerçek anlamda bir demokrasi oluşturması AB üyeliği için de önem arz etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.