Chp'li Tanal'dan 'Gıdadan Kdv Alınmasın' Kanun Teklifi

Chp'li Tanal'dan 'Gıdadan Kdv Alınmasın' Kanun Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; Katma Değer Vergisi(KDV) Kanunu’nda değişiklik yapılması için verdiği kanun teklifi ile “Gıda Ürünlerinden KDV’nin kaldırılmasını” talep etti. TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinde...

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; Katma Değer Vergisi(KDV) Kanunu’nda değişiklik yapılması için verdiği kanun teklifi ile “Gıda Ürünlerinden KDV’nin kaldırılmasını” talep etti.

TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinde Tanal gerekçesini; “Türkiye’de son yıllarda yapılan tüm araştırmalarda gıda fiyatlarında büyük oranlarda artış olduğu tespit edilmiştir. Kuraklık kaynaklı gıda fiyatları artışına karşı gıda maddelerinde katma değer vergisinin kaldırılması gerekmektedir. Yaşanan iklim değişikliği, tarım ürünleri stoklarında yaşanan azalma, enerji ve diğer girdilerdeki fiyat artışları, nüfus artışı, tarım ürünlerinin biyoyakıt benzeri alternatif alanlarda kullanımının yaygınlaşması ve diğer unsurlar sebebiyle gıda fiyatlarında yükselmeler yaşanmaktadır.

Mevsimsellik etkilerinden kaynaklı ağustos ve eylül ayları normalde enflasyonda düşüşün görüldüğü dönemler olurken, bu yıl jeopolitik riskler ve iklimsel gelişmeler enflasyonist baskıya sebep olmuştur.

Tarımsal üretimdeki dalgalanmalar gıda maddelerinde fiyat artışı olarak ekonomi içinde yansıması fiyatlar genel seviyesindeki artış olduğundan yurt içi gıda fiyatları yurt dışı fiyatlardan farklılaşmaktadır. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de fiyatlar artmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın fiyatlar genel seviyesi üzerinde etkiyi elimine etmek amacıyla gıda mallarında katma değer vergisinin kaldırılması gerekmektedir. Gıda fiyatlarındaki artış ancak bu şekilde sınırlanabilecektir.” şeklinde açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.