Chp’li Pamir: Türkiye’nin Yerli Enerji Kaynakları Atıl Bekliyor

Chp’li Pamir: Türkiye’nin Yerli Enerji Kaynakları Atıl Bekliyor

CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir, Türkiye’nin enerji ve elektrik sistemini yönetemeyen bir iktidar ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, İran, Bulgaristan ve Gürcistan’dan ithal edilecek elektrikle birlikte enerjinin Türkiye’nin cari açığını.

CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir, Türkiye’nin enerji ve elektrik sistemini yönetemeyen bir iktidar ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, İran, Bulgaristan ve Gürcistan’dan ithal edilecek elektrikle birlikte enerjinin Türkiye’nin cari açığını daha fazla arttıracağına işaret etti. Türkiye’nin yerli enerji kaynaklarının atıl beklediğine dikkat çeken Pamir, ''Kuraklığın yaşanması, Türkiye’nin elektrik ithal edeceği anlamını taşımamalı.'' dedi.

Necdet Pamir, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, enerji politikalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Enerji Tabi Kaynak Bakanı Taner Yıldız tarafından hafta başında yapılan açıklama ile İran, Bulgaristan ve Gürcistan’dan elektrik ithal edilmesinin sinyalini verilmesini, Türkiye’nin enerjide geldiği yeri gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin elektriğinin yüzde 25 hidroelektrik santrallerden, yüzde 75’ini ise termik santrallerden elde ettiğini hatırlatan Pamir, enerjide bağımlılığının son derece yüksek olduğunu vurguladı.

Enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı bir Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 44’ünü ithal edilen doğal gaz ile üretildiğini belirten Pamir, birincil enerjide dışa bağımlı Türkiye’nin buna ilişkin tedbirleri almasında geç kaldığını vurguladı.

Pamir, kuraklıktan dolayı hidroelektrik santrallerinin elektrik üretiminde kullanılamayacağına veya düşük kapasitede kullanılacağına ilişkin söylemlere ilişkin de, “Bu durum, Türkiye’nin elektrik ithal edeceği anlamını taşımamalı. Kuraklığın her zaman olabilir. Bu bir döngü gibi. Belli dönemler yağışın fazla olabilir, belli dönemler kuraklık fazla olabilir.” yorumunu yaptı.
Talebin ithal elektrikle karşılanacağının açıklanmasını da Pamir, “Bunun yerine yağmur duasına çıksınlar, o zaman!” açıklamasını yaparak. ''Bunu alay etmek için söylüyorum. Bir çıksınlar yağmur duasına. Onu halletsinler. Sistem böyle yönetilmez.'' ifadelerini kullandı.

"DOĞAL GAZ DEPO TESİSİ KISA SÜREDE YAPILMALI"

Pamir, ''Şimdiye kadar doğal gaz depolama kapasitesi tüketimin yüzde 25’i seviyesine çekilmesi gerekiyordu. Ukrayna’nın tüketiminin yüzde 49’u kadar, depo kapasitesi var. Rusya gibi gaz ihraç eden yüzde 27’si kadar tüketiminin doğal gaz depo kapasitesi var. Türkiye’nin ise yüzde 6’sı kadar. 12 senelik iktidarları boyunca, bir arpa boyu yol gidemediği gibi, iki kere Tuz Gölü’nün altına yapılanacak deponun ihalesi iptal edildi. Üçüncü defa ihale ettiler. En erken, 7-8 sene sonuçlanacak. 1 milyar metre küp yeni kapasite eklenecek. Ama o tarihte de Türkiye’nin bu gün 46 milyar metreküp olan doğal gaz tüketimi, 76 milyar metreküpe çıkacak. Toplam tüketimimizin yüzde 5’i kadar bir depo kapasitesi.'' diye konuştu.

''ENERJİ KAYNAKLARIMIZIN HEPSİ İTHAL''

Bakan Yıldız’ın, ''Mavi akımı, yüzde 16’dan 19’a çıkaracağız.'' açıklamasını da hatırlatan, Pamir, ''Ukrayna üzerinden gelen gaz kesilirse, Mavi Akımla kapasite arttırılacak. Ukrayna’dan geçen hat 14 milyar metre küp. Türkiye’nin aktaracağı ise 3 milyar metre küp. Nereden bakarsak bakalım açık veren bir sistem var. Yedek depo yok. Ondan sonra da, ‘Gideceğim, Bulgaristan ve İran’dan alacağım.’ Hidroelektrik santrali yaptı isen…İşletme maliyeti en düşük olan santral. Onun yerine koymaya çalıştığın kaynakların hepsi ithal. Bunun maliyeti çok yüksek. Sonra da, ‘Cari açığımız yüksek?’ diye feryatlar. Bu maliyetini de halk ödüyor.'' diye konuştu.

''YERLİ KAYNAKLAR ATIL BEKLİYOR''

Yerli kaynakların atıl beklediğine dikkat çeken Pamir, Türkiye’nin geçen yıl 240 milyar kilovat saat (kWh) enerji tükettiğini, 380 milyar kWh güneş, 120 milyar kWh rüzgâr, biyoyakıt enerjisinin kullanılmadığını vurguladı.

Pamir, şöyle devam etti: ''Saçma sapan, 'yok efendim ENVER, Enerji Hanım' gibi göz boyamak amacı içinyaptıkları palyatif şeyler…Türkiye 240 milyar kWh enerji tüketiyor. Türkiye’nin 12 yıldır, 230 milyar kWh potansiyeli bekliyor. Böyle bir şey olamaz. Konuşmanın ötesinde ne yaptı? Yüzde 62 dışa bağımlılığımız, bu gün yüzde 72 olmuş. Demek ki bizim dışa bağımlılığımız, artacak. 60,4 milyar dolar para ödemişiz elektrik ithallerine. 2013 55,9’a düşmüş. Çünkü, talep düştüğü için. Dolar – TL paritesi artıyor, enerji fiyatları artıyor. Sen tamamen dışa bağımlısın. Doğal gaz da yüzde 98, petrol yüzde 92-93 dışa bağımlısın. Ve bu senin toplam ithalatının dörtte birini geçen bir enerji ithal faturası var. Bir de buna ithal kömür eklendi.'' CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.