Chp'deki 'Sol Kanat' Ekibi: İsimleri Değiştirerek Sonuç Alamayız

Chp'deki 'Sol Kanat' Ekibi: İsimleri Değiştirerek Sonuç Alamayız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içerisinde kendilerini 'Sol Kanat' olarak adlandıran partililer, 5-6 Eylül'de yapılacak kurultaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Parti içindeki isim tartışmalarıyla vakit kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içerisinde kendilerini 'Sol Kanat' olarak adlandıran partililer, 5-6 Eylül'de yapılacak kurultaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Parti içindeki isim tartışmalarıyla vakit kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden eski milletvekili Kenan Sönmez, “Partimizin söylemlerini ve eylemlerini tartışmadan, ideolojik ve örgütsel tahribatı gidermeden isimleri değiştirerek sonuç alamayız.” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş ve eski milletvekili Kenan Sönmez, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Hem seçimin ardından yapılacak değerlendirmeler bakımından hem de Haziran 2015’deki milletvekili seçimlerine hazırlık bakımından partinin güçlenmesi için kurultayın önemine dikkat çeken Ercan Karakaş, “Biz parti içerisinde farklı fikirlerin dile getirilmesini parti içi demokrasinin gereği olarak görüyoruz.” diye konuştu.

‘Yeni bir başlangıç yapalım, CHP’nin iktidara yürüyüşünü başlatalım’ başlığıyla hazırladıkları bildiriyi basına açıklayan eski İstanbul Milletvekili Kenan Sönmez, “12 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar dönemi dahil olmak üzere 50’lerden bu yana defalarca yaşanarak öğrendiğimiz gibi, sağın ve siyasi İslam’ın temsilcilerinin bu ülkeye hayır getirmediği gibi ülkemiz sorunlarına giderek sorunlar katarak bu günlere geldik. Çözümün yolu belli. Cumhuriyet Halk Partisi’nin sol olmadan, solda iktidar olmadan Türkiye’nin sorunları çözülemez. Yalnız İstanbul’da değil tüm Türkiye’de bu partinin yüzü sola dönük bir kimlik kazanmasını, tekrar o kimliğe kavuşması için mücadele veren arkadaşlarımız için bir milattır bugün. Bu kongre de bir milattır.” şeklinde konuştu.

‘YÜZÜMÜZÜ SOLA ÇEVİRELİM’

Partinin yüzünü sola çevirmesi gerektiğine dikkat çeken Sönmez, şöyle devam etti: “Bu ihtiyacı hayata geçirmek ve CHP’yi iktidara taşımak için CHP’lilere düşen görev partimizin yüzünü sola çevirmek olmalıdır. 12 yılda 9 seçim, 2010’dan bu yana ise 5 seçim kaybetmemizin, yalnızca büyük şehirlere ve kıyılara hapsolmamızın nedenlerini ortaya koymadan çözüm bulamayız! 64 yıldır iktidar olamamamızın nedenini ve bunun asıl sorumluluğunu üyesiyle yöneticiyle, bir bütün olarak partinin politik hattında aramazsak, sorgulamazsak çözüm bulamayız. Biz, bizi yönetenleri sorgulayacağız. Partimizin söylemlerini ve eylemlerini tartışmadan, ideolojik ve örgütsel tahribatı gidermeden isimleri değiştirerek sonuç alamayız. CHP’de Sol Kanat olarak, bundan dolayı diyoruz ki; CHP, sosyal demokrat bir parti olduğunu yeniden hatırlamalı, yüzünü sola dönerek, kendi doğal toplumsal tabanıyla buluşmalıdır. Sola dönük, iktidar alternatifi bir yürüyüşü yapabilmek için kararlarımızı ve partinin temel politik yönelimlerini, ‘En tepede’ dar kadrolarla değil, örgütümüz başta olmak üzere, halkımızın en geniş kesimlerini katarak belirlemeliyiz. İşte o zaman muhafazakarlaşmaya teslim olmak yerine, eşitlik, özgürlük, adalet ve barış ekseninde geniş kitlelerle kucaklaşırız.”

Örgüt içinde korkunun yenilmesi gerektiğini dile getiren Sönmez, “Ülkemizde korkuyu yenmenin bir yolunun da örgütümüzde korkuyu yenmekten geçtiğini bilerek, parti içi demokrasiyi, niteliği ve liyakatı her alanda partinin siyasal kültürüne hakim kılmak zorundayız. Bunun için yapılması gerekenler açıktır. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği gibi alanlarda adayların belirlenmesi bütün üyelerin katıldığı ön seçimle yapılmalıdır. Olağanüstü kongremiz başta olmak üzere, partimizin bütün seçimlerinde çarşaf liste modeli uygulanmalıdır. Adayların belirlenmesinde genel merkeze tanınan kontenjan, bütün şehirlere dengeli dağılacak biçimde yüzde 5’i geçmemelidir." ifadelerini kullandı.

İktidarı isteyen, halka güven veren tarzda siyaset yapan, insan ilişkilerinde güven ve dayanışmayı esas alan bir parti istediklerini ifade eden Sönmez, şöyle devam etti: “Her seçim sonrası kendimiz sorgulamak, yanlışları değiştirmek, başarısızlığın bedelini ödemekten kaçınmamalıyız. Kazandığımızda coşkuyu beraberce yaşadığımız gibi, bazen de ‘yenilgiye yenilgi’ diyebilme cesaretini göstererek yeni bir başlangıç yapabilmeliyiz. CHP gibi kitlesel sol bir partide kimseyi tasfiye etmeden, ötekileştirmeden, programımıza ve yazılı söylemlerimize uygun olarak, parti delegelerinin iradesine ipotek koymadan Parti Genel Başkanı’nı ve Parti Meclisi’ni seçelim.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.