CHP sine-i millete dönmüyor

CHP sine-i millete dönmüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Böke, "Referandumdan 'Evet' sonucu çıkmamış ve bir anaysa değişkliği gerçekleşmemiştir. 16 Nisan’da yapılan referandum yok hükmündedir. Bu açıkça mühürsüz bir seçim olmuştur. Referandumda, her aşamasında her türlü hile ve sahtekârlığa başvurulmuştur. Halkın oylarıyla elde edilemeyen sonuç, YSK’nın açtığı yollarla ve bu yolda örgütlenen bir dizi hileyle elde edilmeye çalışılmıştır. Bu referandum şâibeli, tartışmalı bile değildir. Bu referandum açıkça hukuka aykırıdır. Gayrimeşrudur ve geçersizdir. Her türlü baskıya rağmen sandığa gitmiş olan milyonlar hiçbir hile yapmadan, vicdanlarıyla oy kullanmış olan milyonlar, hileyle oldubittiye getirilerek, onların kullandığı bu değerli oylar çalınmıştır" dedi.

16 Nisan Pazar günü yapılan referandumun sonucunu tanımadıklarını söyleyen Böke, ''Çalınmış olan milletin iradesidir. İrademiz gasp edilmiştir. Hileyle, alelacele yapılan balkon konuşmalarıyla algı operasyonu yönetilmektedir. İlân edilen bu referandumun sonucunu tanımıyoruz, tanımayacağız da" diye konuştu.

CHP Sözcüsü, referandumun tekrar edilmesi gerektiğini söyledi.

"Bu referandum tekrar edilmelidir. Biz olmayan bir anayasa varmış gibi davranmayacağız. Oldubittilere boyun eğmeyeceğiz. Bunun için demokratik tüm haklarımızı kullanacağımızdan kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Her türlü deyince Meclis'ten çekilmek de çalışmaya devam etmek de buna girer."

"Türkiye yıllardır seçim yapıyor. İlk defa bir seçimin meşruiyeti hem ulusal hem uluslararası düzeyde şâibeli hâle geldi. Bunu Türkiye'ye yaşatmaya kimsenin hakkı yok. AGİT gözlemcileri Türkiye'nin davetiyle geldi. Siz bunlara 'Haddini bil' diye söylediğinizde suçu kabul ettiğiniz anlamına geliyor. Kimseye had bildirmeye değil Türkiye'de demokrasiyi yükseltmeye ihtiyacımız var."

Gök: Uygun olmayacağı kararına varıldı

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise MYK’da Meclis’ten çekilme kararının uygun olmayacağı kararına verdiklerini söyledi.

Gazeteciler, Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Gök'e CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin "Meclis'ten de çekilmeyi düşünebiliriz" şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Partilerine, toplumun değişik kesimlerinden Meclis'ten çekilme önerisi geldiğini belirten Gök, "Ancak yapılan MYK değerlendirmesinde böyle bir kararın uygun olmayacağı kararına varılmıştır. CHP elindeki bütün meşru imkanları kullanarak, Gazi Meclisi sonuna kadar koruma kararlılığı içinde olacaktır" dedi.

YSK'nın kararları tartışılıyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun referandum yapılırken, mühürsüz oyların da kabul edileceğini açıklaması, sonuçların geçerliliğini sorgulamaya kadar varan tartışmalara yol açtı. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin kararının gerekçesini açıklayan YSK, "Seçmene yüklenebilecek bir kusur olmamasına rağmen seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'ya referandumun iptali için başvurmuştu. Tezcan, "Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.