Chp İnsan Hakları İhlal Raporu: İhlaller İstikrarlı Bir Biçimde Devam Ediyor

Chp İnsan Hakları İhlal Raporu: İhlaller İstikrarlı Bir Biçimde Devam Ediyor

CHP'de insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Haziran-Temmuz-Ağustos aylarına ilişkin insan hakları ihlal raporunu açıkladı.     Türkiye’de son 3 ayda insan hakları ihlalleri istikrarlı bir...

CHP'de insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Haziran-Temmuz-Ağustos aylarına ilişkin insan hakları ihlal raporunu açıkladı.

    Türkiye’de son 3 ayda insan hakları ihlalleri istikrarlı bir biçimde devam ederken, özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye’ye sığınmaya çalışan sivillere yönelik hak ihlallerinin yeni bir başlık olarak ele alınacak boyuta ulaştığını dile getiren Tanrıkulu, Haziran ayında 10 kişi yargısız infaz sonucu hayatını kaybederken; iş kazaları olarak tanımlanan iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısının ise 141 olduğunu söyledi.

    Temmuz ayında gerçekleşen yargısız infazlarda 5, iş cinayetlerinde de 123 kişi ölürken; Ağustos ayında 6 kişi yargısız infazda, 158 kişi de iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini anlatan Tanrıkulu, "Özellikle inşaat sektöründe yaşanan kazaların en büyük sebebi, hükümetin gerekli denetim mekanizmalarını etkin olarak kullanmak yerine bu hayati meseleyi işverenin insafına bırakmasıyla doğrudan ilintilidir. Haziran ayında 4 asker intiharı gerçekleşmiştir. Kişi güvenliği bağlamında 56 işkence mağduru olmuş, 1 kişi de gözaltında yaşamını yitirmiştir. Haziran ayında cezaevlerinde 10 kişi işkence 1 kişi de tecavüz mağduru olmuştur. Gezi olaylarının yıldönümü dolayısıyla gerçekleşen protestolara yapılan müdahaleler, toplantı ve gösteri özgürlüğüne ağır bir darbenin vurulmasıyla sonuçlanmıştır. Gezi protestoları bağlamında 427 kişi gözaltına alınmıştır. Haziran ayı boyunca toplam 666 kişi gözaltına alınmış, 37 kişi müdahaleler sırasında yaralanmış ve 14 kişi de tutuklanmıştır." diye konuştu.

    Temmuz ayında 5 kişi yargısız infaz sonucu ölürken; 5 kişinin de yaralandığını belirten Tanrıkulu, kara mayınlarından dolayı yaralanan kişi sayısı 2, iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 123 olduğunu kaydetti. Temmuz ayında 1 asker intiharı yaşandığını, korucu saldırısında ölenlerin sayısının da 2 olduğunu dile getiren Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Aynı ay 129 kişi işkence mağduru olmuştur ki, bunların 115’i, cemaat operasyonu dolayısıyla gözaltına alınanların beyanlarına dayanmaktadır. Ayrıca temmuz ayında 1 kişi sınırda tecavüze uğramıştır. Cezaevlerindeki hasta mahpus sorunu Temmuz ayında da ölümle sonuçlanmıştır. Cezaevlerinde biri hasta mahpus olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetmiş 11 kişi de işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Aynı ay 62 kişi toplantı ve gösteri özgürlüğünü kullandığı için gözaltına alınmış ve müdahaleler sırasında 21 kişi yaralanmıştır. Ağustos ayında da ihlaller aynı hızla devam etmiştir. Kara mayınlarından dolayı 1 kişi ölmüş 1 kişi de yaralanmıştır. Nefret suçları/ırkçı saldırılar veya linç girişimlerinden dolayı yaralananların sayısı 17, iş kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı ise 158 kişidir. Asker intiharları ağustos ayında da devam etmiş ve iki kişi hayatını kaybetmiştir. Ağustos’ta 20 kişi işkence mağduru olmuş, bir bakım merkezinde de üç kişi tecavüze maruz kalmıştır. Cezaevlerinde Ağustos ayında da 4 hasta mahpus yaşamını yitirmiştir. Ağustosta toplantı ve gösteri özgürlüğünü kullandığı için 82 kişi gözaltına alınmış, müdahaleler sırasında da 26 kişi yaralanmıştır. Ağustos ayında yargısız infaz sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 7 kişi de yaralanmıştır."

    YARGISIZ İNFAZ ORANI ARTTI

    Yargısız infazların oranındaki artışın altında ise Suriye veya Irak’taki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığınmaya çalışan sivillerin öldürülmesinin yattığını savunan Tanrıkulu, savaştan kaçan sivillere vur emri verenlerin caydırıcı bir cezai yaptırımla karşılaşmadığını, bunun da yeni infazlara zemin hazırladığına dikkat çekti.

    2014 yılı içerisinde sınırda gerçekleşen yargısız infazlarda 19 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını anlatan Tanrıkulu, "IŞİD’in gerçekleştirdiği toplu katliamlar karşısında sessizliğini koruyan AKP hükümetinin komşu halkların maruz kaldığı zulme dair söylemlerinin ikiyüzlülükten ibaret olduğu net olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca sınırlarda gerçekleşen yargısız infazların da giderek sistematik hale gelmesi, AKP’nin temel insan haklarına yönelik tutumunu da bir kez daha ortaya koymuştur. Bu ihlallere karşı insan haklarının korunması çabamızı ve mücadelemizi artırarak sürdürmek durumundayız." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.