Chp Heyeti, Baraj Faciası Görüntüsünü Tbmm'de İzletti

Chp Heyeti, Baraj Faciası Görüntüsünü Tbmm'de İzletti

CHP’nin milletvekili heyeti, Alkumru Barajı kapaklarının açılması sonucu meydana gelen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili olay yerinde yaptıkları incelemenin sonuçlarını TBMM’de düzenledikleri basın toplantısı ile açıkladı.CHP...

CHP’nin milletvekili heyeti, Alkumru Barajı kapaklarının açılması sonucu meydana gelen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili olay yerinde yaptıkları incelemenin sonuçlarını TBMM’de düzenledikleri basın toplantısı ile açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir baraj bölgesindeki izlenimleri aktardı. Milletvekili Özgür Özel konuşmasında, "İncelemede, olay yerine en yakın olan uyarı sireninin çalmasını sağladık. Siren 600 metreye kadar kısa bir sesle duyuldu. Ancak olay yerine sirenin sesi gelmedi." dedi.

Bir iş cinayetiyle karşı karşıya kalındığını belirten Özgür Özel, "Nurettin Beyle hemen Siirt'te gittik. Giderken şöyle bir kanı hakimdi bizde. Piknik yapılmaması gereken yerde piknik yapılıyor. Siren çalıyor, bazıları duyuyor, bazıları duymuyor, tedbirler alınmış ama yeterli değil diye düşünerek böyle bir algıyla gittik. Çünkü bütün gazetelerde pikniğin yapıldığı yerde 100 metre mesafede siren olduğu ve duyanlar olduğu yönünde haberler vardı. Gittiğimizde başka tablo gördük.” diye konuştu.

FACİA GÖRÜNTÜSÜNÜ SİNEVİZYONDA İZLETTİ

Özel, bu esnada baraj bölgesinde kendi çektiği siren çalma ve sonrasına ait görüntüleri sinevizyon eşliğinde gazetecilere izletti. Siirt AFAD ekibinin donanım ve tecrübe olarak yetersiz olduğunu öne süren Özel, şöyle devam etti: "AFAD motorlarında yakıt olmadığı ve vatandaşların verdiği mazotla ve araçların ışıklarıyla arama yaptıklarını duyduk. Siren nerede dedik 3,5 kilometre ileride dediler. Oysa biz 100 metre ileride olduğunu duymuştuk. Önce gidip sireni bulduk. Sonra çalıştırılmasını istedik. Önce firma karşı çıktı. Siren arızalı mı diye sorduk bunun üzerine firma sireni çalıştırmayı kabul etti. Onlarca şahit huzurunda sireni açtık ve olay yerine araçlarımızla gittik. 600'ncü metrede siren sesi duyulmamaya başladı. 3,5 kilometre ötedeki ölümlerin olduğu yere gittiğimizde orada su sesinden başka bir ses yoktu. Firmanın oraya siren koymak istediği, ancak cep telefonu bağlantısı ve elektrik olmadığı için koyamadıklarını ve çare aradıklarını söyledi mühendis bize. Sireni duyan ve duymayan olduğu zaman hukuk sirenin oluğuna karar veriyor. Sirenin çalıp çalmadığını denemeden bilmek mümkün değildi. Delil niteliğinde bir çalışma yaptık. Bunu dava dosyasına eklenmek üzere soruşturma savcısına ileteceğiz ve şahitlik yapmak isteyeceğimiz söyleyeceğiz." dedi.

AĞBABA; TÜRKİYE, DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR ÜLKE KONUMUNDA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, "Türkiye dünyada eşi benzeri olmayan bir ülke bu konuda. Dünyada baraj kapaklarının açılması nedeniyle insanların öldüğü bir ülkeyi bilemezsiniz Türkiye dışında. Siir'te barajın kapakları açılıyor, tek uyarı yapılmıyor, yapıldığı iddia ediliyor. Bölge kontrol edilmiyor. İnsanların üzerine tonlarca su bırakıldı ve 5 insanımız hayatını kaybetti. 2011'de aynı facia yaşanmış 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ancak kimse ders almamış. Biz bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.