Çgc: Soruşturma Komisyonu’yla İlgili Yayın Yasağı Kabul Edilemez

Çgc: Soruşturma Komisyonu’yla İlgili Yayın Yasağı Kabul Edilemez

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, 17 Aralık 2013’teki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu inceleyen Meclis Soruşturma Komisyonu’yla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesini ‘kabul edilemez’ olarak niteledi. ÇGC Yönetim...

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, 17 Aralık 2013’teki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu inceleyen Meclis Soruşturma Komisyonu’yla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesini ‘kabul edilemez’ olarak niteledi. ÇGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada halkın haber alma ve bilgilenme hakkının ortadan kaldırılmasına yönelik hukuk dışı her türlü girişime karşı çıkmaya devam edeceğini bildirdi. 


ÇGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
 "17 Aralık 2013’teki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından görevlerinden ayrılan AK Partili bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında, TBMM bünyesinde kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’yla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesi sansürdür. 4 eski bakanın da dahil olduğu ve haklarında "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" suçları işledikleri iddia edilen olaylarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılmasının ve anayasanın “basın hürdür, sansür edilemez” hükmüne rağmen kamuoyunun basın yoluyla bilgilendirilmesinin engellenmesi kabul edilemez. Haber alma, düşünceyi açıklama ve yayma, insan hak ve özgürlüklerinin temel ilkeleri arasında yer almaktadır. Soruşturma konularının gecikmeksizin açığa çıkarılmasında, gerçeklerin zaman geçirilmeksizin ortaya serilmesinde kamusal yarar vardır. Basının görevi kamu yararını ilgilendiren konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmaktır. 
Demokratik, çağdaş ve hukuk devletlerinde basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik değil, genişletmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Demokratik rejimlerde basın hürdür ve sansür edilemez. Yasaklamalar, halkın haber alma ve bilgilenme hakkına vurulan darbelerdir. Halkın haber alma ve bilgilenme hakkının ortadan kaldırılmasına yönelik hukuk dışı hiçbir girişim kabul edilemez. ÇGC, bundan önce olduğu gibi bu süreç boyunca ve sonrasında da hukuk dışı her türlü girişimin karşısında olmaya devam edecektir."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.