Çevreyi Kirleten Sanayi Kuruluşları Kapatılacak

Çevreyi Kirleten Sanayi Kuruluşları Kapatılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da çevreyi kirleterek üretim yapan işletmelerin ‘büyüklükleri ne olursa olsun’ kapatılacağını söyledi. Başkan Altepe, BURULAŞ’taki başkanlık makamında Bursa Mermerciler Odası,...

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da çevreyi kirleterek üretim yapan işletmelerin ‘büyüklükleri ne olursa olsun’ kapatılacağını söyledi.

Başkan Altepe, BURULAŞ’taki başkanlık makamında Bursa Mermerciler Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 15. Komite ve Yıldırım Sanayici İşadamları Derneği (YILSİAD) yetkilileriyle görüştü. Bursa Mermerciler Odası yönetim kurulu üyeleriyle görüşmesinde Bursa’da bulunup da çevreyi kirleterek üretim yapan tesisler konusuna değinen Başkan Altepe, 28 yıl önce çıkan fakat uygulanmayan çevre yönetmeliği esaslarının bundan sonra harfiyen yerine getirileceğini açıkladı. Artık Bursa’da çevreyi kirleten herhangi bir tesis istemediklerini kaydeden Başkan Altepe, yönetmelikler dışında hareket eden, çevreyi kirleterek üretim yapan fabrikaların büyüklükleri ne olursa olsun kapatılacağını söyledi.

Altepe, Bursa’da yapılan üretimde özellikle Almanya modelinin esas alınması gerektiğini ifade etti. Özellikle bu ülkede olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde her işletmenin sanayi bölgesinde yer almadığını, kurumların ‘kapasite ve üretim sahalarına göre’ mahalle aralarında, köylerde bile kimseyi rahatsız etmeden, çevreyi kirletmeden başarıyla faaliyet gösterdiğini vurgulayan Başkan Altepe, şunları kaydetti: "Almanya’da her köyde fabrika var. Mermerci, boyahaneci de var. Diğer imalatçılar da var. Ama kimse kimseye zarar vermiyor. Ne yanındaki komşusuna, ne esnaf arkadaşına ne de çevreye. Her köşede her türlü imalat var. Ona göre düzenlemeler yapılmış” dedi. Bursa’da da bu anlayışın oturması ve mahalle aralarında üretim yapan işletmelerin çevre yönetmeliğinin esaslarını tavizsiz olarak uygulaması gerektiğini ifade eden Başkan Altepe, "Herkes kendisine çeki-düzen verse, çevre hassasiyetleri gözetilse, hiçbir sıkıntı olmayacak. Problemler çok daha kısa yoldan giderilecek." dedi.

"ÜRETİM YAP AMA ÇEVREYE ZARAR VERME"

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde oluşturulan sanayi mantığından örnekler veren Başkan Altepe, "Burası ‘Sanayi bölgesine geçelim de kurtulalım’ diye düz mantıkla gidiyor. Bir üretim illa sanayi bölgelerinde yapılmaz ama yapıldığı yerde ciddi yapılır. Asıl olan, sizin çevreye zarar vermemeniz. Sen nerede imalat yapmak istiyorsun kardeşim, İsmetiye’de mi? Tamam İsmetiye’de imalatını yap fakat çevreye zarar verme. İsmetiye Deresi’ne o pis suyunu akıtma. Gerekli tedbirleri al ve temiz aksın o su. Bu halde sen, İsmetiye’de istediğin kadar çalış. Benim açımdan sorun yok." dedi.

İşletmeleri çevreye duyarlı üretim konusunda sınırlayan yönetmeliğin 28 yıl önce yürürlüğe girdiğini fakat işadamlarınca uygulanmadığını dile getiren Başkan Altepe, şöyle devam etti: "Bundan sonra taviz yok. Yaptığımız uyarıları dikkate almayan, kendine çeki-düzen vermeyen fabrikaları büyüklükleri ne olursa olsun kapatacağız. Ağır cezalar ödeteceğiz. Bu konuda geri adım atmamız, taviz vermemiz söz konusu olamaz. Sen bu işi düzgün yapmıyorsan, kapatacaksın. Bu kadar bekledik, artık kimsenin tahammülü yok. Sen iş yapacak para kazanacaksın diye dereler kirlensin, insanlar kanser olsun olmaz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.