Çeşitlilik artmadı!

Çeşitlilik artmadı!

Av yasağının yaklaşık 1 ay önce kalkmasına rağmen, tezgâhlar çeşitlilik bakımından yeterince renklenmedi. Balıkçılar Derneği Başkanı Münür Kara, “Hava şartlarındaki gidişat, çeşitliliği azalttı” dedi.

Lezzetiyle günlük hayatta sofraları süsleyen balıklar, sayısız hastalığa da şifa oluyor.Balık sezonunun açılması ile birlikte Konya Balık Hâli başta olmak üzere çoğu balıkçıdaki hareketlilik sürüyor. Vatandaş, balığa ayrı bir ilgi gösterse de tezgâhlarda yeterince balık ve çeşidi ise bulunmuyor. Balık çeşitliliğinin az olmasına gerekçe olarak ise “hava koşulları” gösteriliyor. Balıkçılar, önümüzdeki günlerde çeşitliliğinin artacağını dile getiriyor. Balıkçılar tezgâhların renklenmesi için yağmurun yağmasını, havanın da iyice soğumasını bekliyor.
VATANDAŞ EN ÇOK HAMSİ ALIYOR

Balık çeşitliliğinin az olması, tezgâhlarda ise ağırlıklı olarak hamsinin bulunması, hamsi satışlarını artırdı. Her geçen hafta da hamsi fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşandı. Lezzeti ve ucuzluğu bakımından vatandaşın balık tercihi sıralamasında ilk yeri yine hamsi ve istavrit alıyor. Geçen haftalarda hamsinin kilogram fiyatı ise 30 TL'ye yükselmişti. Bu hafta hamsi fiyatında yaklaşık yüzde 50 oranında bir düşüş oldu ve hamsinin kilogram fiyatı 10 ile 15 lira arasında değişiklik gösterdi. Düşük fiyat ise vatandaşın yüzünü güldürdü. 

YETERLİ BALIK ÇIKMAZSA FİYAT YÜKSELİR

Boğaziçi Balıkçılık İşletme Sahibi ve Konya Balıkçılar Derneği Eski Başkanı Münür Kara, ise balık sezonu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: ”Mevsimine göre şuan en çok hamsi tercih ediliyor. Diğer balıklar hava şartlarından dolayı henüz yeteri oranda çıkarılamadı.  Çinekop, palamut da vatandaşın tercihi arasında yer alıyor, normal şartlarda tam sezonu ama çıkarılamadı. Balıkların çıkması için Marmara ve Karadeniz'de güçlü bir yağmurun yağması gerekiyor. Çinekop ve palamut kısa sürede çıkmazsa hamsinin fiyatı yeniden 25-30 TL’ye yükselecek. Balık ne kadar bol olursa, fiyat da o kadar yüksek olur. Hafta sonları Balık Hali'nde bir yoğunluk oluyor. Konyalı balığı en fazla hafta sonu tüketiyor. Balık Hali esnafının bir de sorunu var. Muhacir Pazarı buradayken, işimiz daha fazlaydı. Sebze ve meyve almaya gelen vatandaşlar, balık almayı da ihmal etmiyordu. Yeni Muhacir Pazarı projesi bir an önce bitirilirse satışlarımızda artış olacak. Balık Hali esnafının beklentisi de bu yönde.”

ŞURA SARIOĞLAN/GAMZE NUR ERYILMAZ

img_6723_1024x768.jpgimg_6729_1024x768.jpgimg_6732_1024x768.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.