Çelik: "Rusya İle Yaşanan Sorun Dünyanın Sonu Değildir"

Çelik: "Rusya İle Yaşanan Sorun Dünyanın Sonu Değildir"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin bir tarım meselesi olmadığını belirterek "Milletlerin onuru önemlidir, her devlet onuruyla yaşar. Rusya...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin bir tarım meselesi olmadığını belirterek "Milletlerin onuru önemlidir, her devlet onuruyla yaşar. Rusya ile aramızda sorun yaşanması dünyanın sonu değildir" dedi.

Tarım ürünlerindeki hal ve market fiyatlarındaki farkı eleştiren Bakan Çelik “Üretici domatesini 80 kuruşa verdiğini söylüyor, sonra gidiyorsunuz markette başka bir fiyatla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu zincir halkasının içerisinde biri daha çok kazanayım diye birisinin hukukunu gözetmez ise bu sürdürülebilir olmaktan çıkar” uyarısında bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Antalya Toptancı Halinde incelemelerde bulundu. Sabah namazını kılmak için saat 05.30 sularında Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Hal Camisine gelen Çelik, namazdan sonra ürünlerini vermek için bekleyen çiftçileri ziyaret etti. Çelik, daha sonra Hal Arenanın açılışına katıldı. Çelik burada yaptığı konuşmada, “Tarım ve tohum son derece önemli olduğunu biliyoruz. Tarım arazilerinin sürekli küçüldüğünü görüyoruz. Kaliteli verim ancak sertifikalı tohumla gerçekleşir. Bu fuarın açılışının hal bünyesinde olması son derece anlamlıdır” diye konuştu.

“HER DEVLET ONURUYLA YAŞAR”

Kasım ayı sonrasında yaşanan Rusya ile ilgili krize değinen Çelik, “Ülkeler arası ilişkiler bireyler arasındaki ilişkiler gibi inişli çıkışlı olabiliyor. Her şey olumlu gidecek diye bir yaklaşım açısı bizi birçok hayal kırıklıkları ile karşı karşıya bırakır. Milletlerin onuru önemlidir. Her devlet de onuru ile yaşamak ister. İki ülke arasında bir sorun yaşandı ise bu dünyanın sonu değil. Biz gerçekten büyük bir devlet ve büyük bir sorumluluk içerisinde Rusya ile aramızda yaşanan hadiseyi değerlendiriyoruz ve bir sorumluluk içerisinde olaya yaklaşıyoruz. Bu mesele fevri olarak ele alınacak bir mesele değil. Bu sorun tarım ile ilgili bir sorun değil” dedi.

“TÜRK ÇİFTÇİSİNİN VE RUS ÇİFTÇİSİNİN CEZALANDIRILMASI DOĞRU DEĞİLDİR”

Yaşanılan sıkıntıların sebebinin uçak sorunu olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi: “Bu konu konuşulacaksa teknik boyutları ile ele alınmalıdır. Neden düştü? Neden düşürüldü? Tamamen üretimin ve tarımın dışında gelişen bir konu. Bunun faturasının tarıma kesilmesi gariptir. Türk çiftçisinin ve Rus çiftçisinin cezalandırılması doğru değildir. Biz, ithalat alanına bir kısıtlamaya gitmedik. Biz, kimsenin çiftçisini cezalandırma yoluna gitmedik. Bu konuda güzel çözüm önerilerini bizim vatandaşımız üretiyor. Vatandaşımız devletinin ve milletinin yanında yer alıyor.”

ÜRÜNLERDE HAL VE MARKET FİYATINA TEPKİ

Üretim girdileri konusunda çeşitli taleplerin olduğunu dile getiren Çelik, şunları söyledi:

“Tarım Kredi Kooperatifi, gübre fiyatlarına yüzde 16,5 oranında indirim yaptı. Gerek hal esnafı, gerek pazar ve market olarak herkes birbirinin hukukuna riayet etmeli. Üretici domatesini 80 kuruşa verdiğini söylüyor, sonra gidiyorsunuz markette başka bir fiyatla karşı karşıya kalıyorsunuz. Pazarda başka bir fiyat ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu zincir halkasının içerisinde biri daha çok kazanayım diye birisinin hukukunu gözetmez ise bu sürdürülebilir olmaktan çıkar. Çiftçi ‘Ben hale domates getirmiyorum’ derse pazardaki ve marketteki esnaf ne yapacak o zaman. Bir şey üreticisiz olabilir mi? Peki üretici var pazar yok böyle bir şey olabilir mi? Bu da olmaz. Bunlar ayrılma bir zincirdir.”

Bakan Çelik daha sonra Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer ile toptancı hal içerisinde tohumların ve ürünlerin sergilendiği Hal Arenanın açılış kurdelesini kesti. Hal Arena içerisinde bir süre incelemelerde bulunan Çelik, daha sonra alandan ayrıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.