Çelik: İlaçta Taban Fiyatta Vatandaş Aleyhine Gelişecek Duruma Fırsat Vermeyiz

Çelik: İlaçta Taban Fiyatta Vatandaş Aleyhine Gelişecek Duruma Fırsat Vermeyiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim itibariyle başlayan ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmanın uygulamada olan bir durum olduğunu ve yeni bir şey ihdas edilmediğini kaydeden Çelik,...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim itibariyle başlayan ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmanın uygulamada olan bir durum olduğunu ve yeni bir şey ihdas edilmediğini kaydeden Çelik, "Yaptığımız taban fiyat artı yüzde 10’dan yüzde 10’u kaldırıyoruz. SGK olarak çok gelişmeleri anlık takip ediyoruz. Vatandaşın aleyhine gelişecek bir durum kesinlikle söz konusu olmayacak buna da fırsat vermeyiz." diye konuştu.

Bakan Faruk Çelik, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'u kabul etti. Bakanlık binasında gerçekleşen toplantı sonrası Bakan Çelik, basın mensuplarının sorularını cevapladı. İlaçta taban fiyat uygulaması yürürlüğe girdi vatandaşın artık daha fazla fark ödemesi ortaya çıkacağı ve ilaç sektörünü olumsuz etkileyeceği düşünceleri dile getiriliyor? Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu?” şeklindeki soruya Bakan Çelik, "Bu hafta içinde ilaç sektörü ile bir araya geldik. Bugünde bir araya geliyoruz. Eczacılar ve ilaç sektörü ile. Tüm kesimlerle bir adadayız. Alınan karar içeriği aynı olan Sağlık Bakanlığı tarafından aynı etkinliğe sahip aynı etken madde içeren ilaçlarla ilgili bir düzenleme. 10 lira ile 15 lira arası değişen bir ilaç düşünün, biz bu taban fiyatı esas alıyoruz yani 10 lirayı esas alıyoruz ödemede. Ama 15 liralık ilaçta aynı etken maddeyi içermekte. Sağlık Bakanlığı bunu ortaya koymuş 15 liralık ilaçta, 14 liralık ilaçta 10 liralık ilaçta aynı etken maddeleri içermekte. Kurum olarak biz aynı etken maddeleri içerdiği ve etkinliği aynı olduğu için 10 liralık ilacın ödemesini yaparken yüzde 10’da ilave ödeme yapıyorduk. Bir vatandaş bu ilaçlardan birini alacak ise kurum olarak buna 11 lira ödüyorduk. Ben bu isimdeki ilacı değil de aynı etken madde içeren bir başka ilacı alacağım diyorsa oda 15 TL ve ona da 4 lira fark ödüyordu. Bugün itibariyle yapılan düzenleme ile bu yüzde 10’u ödememe kararı aldığımız için biz 10 liralık ilacın ödemesini yapacağız. Eğer vatandaş aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değilde başka ilacı alacaksa o zaman 5 TL fark ödeyecek. Amacımız vatandaşa daha fazla yük değil bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak. 10 lira ödeyerek 15 TL’lik ilacın belki 13 liraya veya 12 liraya inmesini sağlayacak. Vatandaşın lehine bir gelişmenin oluşacağı düşüncesiyle bunların yapıldığını belirtmek istiyorum." cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, Bu uygulamanın ilerde diğer tüm ilaçları etkilemesi ile ilgili bir çalışma var mı? Reçeteyi doktor yazıyor vatandaş eczaneye gidip ilacını alıyor. Uygulama nasıl olacak?" sorusuna ise Çelik, "Vatandaş hangi ilacı istediğini biliyor. Uygulamada olan bir şey yeni bir şey ihdas edilmiyor. Yaptığımız taban fiyat artı yüzde 10’dan yüzde 10’u kaldırıyoruz. SGK olarak çok gelişmeleri anlık takip ediyoruz. Vatandaşın aleyhine gelişecek bir durum kesinlikle söz konusu olmayacak buna da fırsat vermeyiz." cevabını verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.