'Çekirgeyle Mücadelede Kimyasal Müdahale Çok Önemli'

'Çekirgeyle Mücadelede Kimyasal Müdahale Çok Önemli'

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, çekirgeyle mücadelede kimyasal müdahalenin çok önemli olduğunu, geç kalınması halinde zorlaştığını bildirdi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, çekirgeyle mücadelede kimyasal müdahalenin çok önemli olduğunu, geç kalınması halinde zorlaştığını bildirdi. Çekirgeyle mücadele çalışmalarını, devlet yardım mücadelesi şeklinde yapmaya devam ettiklerini belirten Çebi, çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanların, devletin hüküm ve tasarrufunda olan orman, mera, yaylak, kışlak gibi yerler olduğunu söyledi. Bu alanlarda çekirge mücadelesinin devlet yardımı şeklinde yapıldığını aktararak, “Yani kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar devlet tarafından, işçilikse yerel yöneticiler tarafından karşılanmaktadır.” dedi.

Mart ayından itibaren merkez ve ilçelerde arazi sürvey çalışmalarının başladığını dile getiren İl Müdürü Çebi, “Risk teşkil eden köylerde çekirge yatakları tespit edilmiş olup buralarda ikamet eden yerel yöneticiler, çiftçi ve çobanlar uyarıldı. Çekirgeler hareketsiz, toplu, küçük alanlara dağılmadan kimyasal mücadeleyi yapmak, mücadelenin başarısını arttırmaktadır fakat kışlak sahalarının dağlık, ulaşımı güç, yerleşim sahalarından uzak yerlerde olması ve en önemlisi önemli bir kısmının mera sahalarında bulunması sebebiyle bir kimyasal mücadele sonucunda buralara 7 ile 10 gün süreyle hayvan sokulmaması gerekmektedir. Özellikle çobanlar, çekirge çıkışlarını gördükleri halde müdürlüklerimize durumu ihbar etmemekte ve saklamaktadır. Mera, ormanlık sahalar ve Hazine arazilerinde çekirgeler toplu haldeyken yapılması gereken mücadele yapılamadığı için buralarda gelişimini tamamlayan çekirgeler, uçkun hale geldikten sonra tarım arazilerine iniş yapmakta ve yeşil bitkilerin tamamında zararlı olabilmektedir.” şeklinde konuştu. Çekirge mücadelesinde ilk çıkış anında yapılacak bir kimyasal mücadelenin çok başarılı olduğunu belirten Çebi, “Ayrıca daha küçük alanlarda mücadele yapılacağından daha az ilaç kullanılacak, daha az çevre kirletilecektir. Zamanında bir mücadele yapabilmek için özellikle köylerdeki yerel yöneticilerin, çekirge çıkışlarını il ve ilçe müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde mücadele zorlaşmaktadır.” dedi.

Manisa’da özellikle çekirgenin yoğun olduğu yerlerin Yunus Emre ilçesinde Turgutalp, Karakoca ve Yağcılar mahalleleri, Saruhanlı, Akhisar, Kırkağaç, Soma, Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Demirci ilçeleri olduğunu kaydeden Hasan Çebi, buralardaki muhtarların, çiftçi ve çobanları uyararak çekirgeyi ilk gördüklerinde bağlı bulundukları ilçe müdürlüklerine ihbarda bulunmalarının, mücadelenin başarısını arttıracağını bildirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.