Çek ve senette dikkatli olun!

Çek ve senette dikkatli olun!

Olgun Hukuk Bürosu Genel Koordinatörü Murat Olgun, iş hayatında bono (senet ) ve çek gibi kıymetli evrakların düzenlemesi aşamasında dikkatli olunmasının doğuracağı hukuki sonuçlar açısından önem arz ettiğini belirtti

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Tecrübe Aktarım Programına Olgun Hukuk Bürosu Genel Koordinatörü Murat Olgun misafir oldu. Olgun, dernek üyelerine ticaret hayatta mal alışverişlerinde kullanılan bono ve çeklerin düzenlemesi ve dikkat edilecek hususlar konusunda bilgi verdi, soruları cevapladı. Murat Olgun, iş hayatında bono (senet ) ve çek gibi kıymetli evrakların düzenlemesi aşamasında dikkatli olunmasının doğuracağı hukuki sonuçlar açısından önem arz ettiğini belirtti. Bonoyu keşide edenin (borçlananın) imzasının, keşide edenin kim olduğu ve kimin el ürünü olduğunun bilinmesinin olmazsa olmaz şart olduğunu belirten Murat Olgun,  “Bono protestoya verilmeden önce bono üzerindeki olmazsa olmaz şartlardan diğerleri ise tanzim tarihi, ödeme tarihi, hamilin adı soyadı (alacaklının adı soyadı ), ödeme miktarı, yetkili mahkemenin belirtilmesidir. Konya’da faaliyet gösteren bir ticari işletmenin yetkili mahkemenin Konya olarak yazılması hukuki yoldan tahsil yoluna giderken kolaylık sağlayacaktır” dedi.  Olgun, bononun ciro silsilesi yoluyla geçmesi halinde, aranılan şartlardaki eksiklerin giderildikten sonra noter yoluyla protesto edilmesinin, alacaklının hak kaybına düşmemesi için olumlu olacağına dikkat çekti. Bonolarda iki imzasının şart olmadığını ifade eden Olgun, “İki imza atıldığında eğer keşideci şirket ise bir imza şirketi, diğer imza ise keşide edenin şahsın da sorumlu olacağını gösterir” dedi.

ÇEK, BONO GİBİ VADELİ EVRAK HALİNE GELDİ

Türkiye’de çekin bono gibi vadesi olan bir kıymetli evrak halini aldığını belirten Olgun, “Çek, nakit para gibidir. Ben bu kadar parayı yanımda taşıyamıyorum buyurun bu belge ile paranızı alabilirsin manasındadır, fakat ticari hayatımızda çek de, senet gibi vadesi olan bir kıymetli evrak halini almıştır. Ama çek ile ilgili durumlar ve düzenlenmesinde dikkat edilecek hususlar ise yine imzayı atan kişinin el ürünü olduğuna dikkat edilmeli, keşide yerinin mutlaka Konya alınması (hukuki yönden tahsil yoluna gidilmesine karar verildiğinde kolaylık sağlayacaktır), keşide tarihinin bulunması.” diye konuştu.   Çekte keşideciye aval verenin alınabileceği hatırlatan Olgun, çekin alındığı banka yeri ile keşide yerinin aynı olması halinde 10 içinde yazdırılması, farklı yerler olması halinde 30 gün içinde çekin ibraz ederek karşılıksızdır kaşesi vurdurulabileceğini belirtti. Olgun, şu bilgileri verdi: “”Çekin niteliğini kaybetmemesi için mutlaka çekin karşılığı olmadığı anda veya süresinde yazdırılması ve karşılıksız kaşesi vurulduğu andan itibaren 3 yıl içinde Cebri icra yoluyla tahsili cihedine gidilebilir. 2012 yılından önce çekte zaman aşımı 6 ay olup şu anda 3 yıl içinde icraya konulabilmektedir. Çekte yapılan ilgili çek kanunu değişikliği ile 31.12.2017 tarihinden sonra çek vadesinden önce bankaya sorulabilecek karşılığı var ise tahsil edilebilecek fakat karşılığı yok ise karşılıksız kaşesi vurdurulamayacaktır. İşbu tarihe kadar çeklerde de zikredilen tarih beklenecektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.