Cebimizdeki TL günden güne eriyor

Cebimizdeki TL günden güne eriyor

Ekonomide geçen seneki “kırmızı alarm” hali bu sene de sürüyor. Yüzbinlerce esnaf, Hazine garantili Kredi Garanti Fonu kredisiyle “ayakta kalabilirken”, işler bu sene de iyi gitmiyor.

Türkiye, ekonomide “yüksek”ten uçuyor! Birincisi; enflasyon, bırakın yüzde 5 hedefine yaklaşmayı, bir türlü tek haneye dahi inemiyor. Yani, “yüksek” enflasyon vatandaşı kasıp kavuruyor. İkincisi; enflasyonun sebebi olarak gösterilen döviz kurundaki artış, yani TL’nin değer kaybı da “yüksek” seviyelerde gerçekleşiyor. Yani, cebimizdeki TL günden güne eriyor. Ve üçüncüsü; faiz, enflasyondaki yüksek seyir sebebiyle “yüksek” seyrediyor. Çarkları çevirmek için rantiyeye daha “yüksek” borç faizi ödemek zorunda kalıyoruz. Türkiye ekonomisi, “yüksek kur-yüksek enflasyon-yüksek faiz” sarmalında debeleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, “yeni bir ticaret savaşı”nın başlangıcı olarak yorumlanan, Çin’e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarına ilişkin kararları ve uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor’s’un (S&P) bu yıl ABD Merkez Bankası’nın “dört faiz artışı” yapmasını beklediklerine ilişkin raporuna bağlı olarak lira küresel piyasalarda büyük değer kaybetti. Bu gelişmelerin ardından, dolar tarihinde ilk kez 4 lirayı aşarak 4.0368 liraya ve avro da 4.9757 liraya kadar tırmandı. Dolar, tarihi zirvenin ardından 3.97 liraya, avro da 4.90 lira civarına geri döndü. Altının gram fiyatı da, 172.8 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kapalıçarşı’da çeyrek altın 282 lira, Cumhuriyet altını da 1.148 liradan satıldı.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDİYOR

ABD Başkanı Trump’ın “ticaret savaşı” çıkışı, Türk Lirası’nın değer kaybını artırdı. Dolar ve avro önceki gece uluslararası piyasalarda rekor üstüne rekor kırdı. Dolar tarihinde ilk kez 4 lirayı aşarak 4.03 liraya kadar çıkarken, avro da 4.97 lirayı aşarak 5 liraya dayandı. Altının gram fiyatı da, 172.8 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Çeyrek altın 282 liraya, Cumhuriyet altını da bin 148 liraya ulaştı.

KAYNAK: MİLLİ GAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum