Çavuşoğlu’nun Berlin Ziyaretinden Stratejik İşbirliği Mesajı

Çavuşoğlu’nun Berlin Ziyaretinden Stratejik İşbirliği Mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu göreve geldikten sonra ilk temaslarına Berlin’den başladı. Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya gelen Çavuşoğlu, Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler hakkında görüştüklerini...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu göreve geldikten sonra ilk temaslarına Berlin’den başladı. Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya gelen Çavuşoğlu, Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler hakkında görüştüklerini söyledi. Türkiye ile Almanya arasında stratejik işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Türkiye’nin stratejik önemli bir ülke olduğunu hatırlatarak, Türkiye ile işbirliğinin devam edeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB ile müzakere süreci için Almanya’dan destek istedi. "Fasılların açılmasını istiyoruz." diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu konuları müzakere etmeye hazır olduğuna deyindi. Türkiye’nin eksikliklerini gerek müzakere, gerekse reformlarla gidermeye hazır olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Yeter ki, önümüzdeki siyasi engeller kalksın ve yeni siyasi engeller konulmasın.” dedi.

Suriye ve Irak’taki yabancı savaşçılar konusunda Türkiye’ye yönelik bazı haksız ithamların olduğunu görmekten üzüntü duyduklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Bu bölgeye gelen her teröristin, ister yabancı savaşçı ister bölgeden olsun, Türkiye’ye yönelik bir tehdit olduğunu biliyoruz. Çünkü Türkiye terörle uzun süre mücadele etmiş ve terörden çok çekmiş bir ülkedir. Türkiye’nin teröre karşı olan karalı tutumu hiçbir zaman değişmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle istihbarat paylaşımının çok önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların Türkiye’ye girmesini engellemek için gösterdikleri çabalardan bahsetti. Bu konuda Almanya’ya ile işbirliğinin artması gerektiğini de vurguladı.

"Bir terör örgütünün başka bir terör örgütü ile mücadelesi var diye, diğerini terör listesinden çıkarmak gerçekçi bir yaklaşım olmaz." diyen Çavuşoğlu, “Benim teröristim kötü, senin teröristin iyi gibi yanlış anlaşılmalara meyil vermemek gerekir.” ifadesini kullandı. Son olarak ise Çavuşoğlu terör örgütlerinin, terör faaliyetlerinden tamamen vazgeçmediği ve bu konuda ikna edici bir faaliyet içine girmedikleri sürece terör listesinden çıkarılmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Alman mevkidaşı Steinmaier ise Türkiye’nin bölgeye girip terör örgütlerine katılmaya çalışan binlerce genci engellediği için Türkiye’ye teşekkür etti. "Türkiye’nin bu tutumu Avrupa’da çok beğeni topluyor." diyen Steinmaier, “Türkiye’nin bu konudaki gayretini takdir ediyorum.” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda zaman zaman AB ülkeleri yetkilileri ile görüştüğünü dile getiren Steinmaier, "Fasılların açılması için ve üyelik sürecinin devam etmesi için Almanya olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." diyerek sözlerini bitirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.