Çavuşoğlu: Biz Yahudi düşmanı değiliz

Çavuşoğlu: Biz Yahudi düşmanı değiliz

Çavuşoğlu, Erdoğan başkanlığında Yahudi lobi şirketleriyle görüşmelerini savundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışındaki Yahudi lobi şirketleri ile devlet adına anlaşma yapıldığını ifade ederek, “Biz Yahudi düşmanı değiliz. Yurtdışında bazı lobi şirketleriyle anlaştık, AK Parti için değil, Türkiye’nin imajı için yaptık. Hıristiyan olunca iyi, Musevi olunca mı kötü? Bu antisemitizme girer. Bizim için o firma lobi işlerinde başarılı mı, değil mi biz ona bakarız” dedi. Çavuşoğlu, ayrıca gergin geçen ziyaret sonrasında Ekvador Cumhurbaşkanı'nın özür dilediğini ileri sürdü. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe, kesinhesap ve Sayıştay Raporu görüşülerek kabul edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmelerin sonunda komisyon üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Kıbrıs’ta son durumun sorulması üzerine müzakerelerin devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Epey bir konuda mesafe kat edildi. Ama zor konular da var. Bunlardan bir tanesi mülkiyet ve toprak. Mülkiyet ve toprak birbirine girmiş durumda. Şu anda ikisi birden görüşülüyor” dedi. Döşenen boru hattıyla KKTC’ye gönderilen suyun ilerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de verilmek istendiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Hatta diğer bölge ülkelerine de vermek isteriz. Şu anda su yönetiminin nasıl olacağına dair görüşmeler devam ediyor” ifadesini kullandı.

"UKRAYNA’DA SEÇİMİN OLMASI İÇİN PUTİN’İ BİZ İKNA ETTİK"

Kırım Tatarların durumunun sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Esasen Rusya’nın bize olan bu süreçte en büyük kızgınlıklardan bir tanesi de Kırım konusunda. Batı önce yüksek sesle konuşmaya başladı sonra unuttu. Ama Türkiye hiçbir zaman bunu unutturmadı. Rusya ile ilişkiler iyiyken öyle sonra da kötü olunca böyle konuşmuyoruz” dedi. Rusya’ya yönelik yaptırımlara Türkiye’nin katılmadığının hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, “Bunun sebebi başka. Şu anda da katılmıyoruz (uluslararası yaptırımlara). Rusya bize karşı yaptırım uyguladı, biz katılmadık. Çünkü biz, prensip olarak buna karşıyız. Bizim Rusya’yla da Ukrayna’yla da ekonomik çıkarlarımız var. Şu anda geçici olan bu sorunu aşarız ama bu çıkar bakidir. İki taraf arasında biz arabulucuk çok yaptık. Ukrayna’da seçimin olması için Putin’i biz ikna ettik. ‘Sorunu biz çözdük’ demiyorum ama birçok kez arabuluculuk yaptık.” şeklinde cevap verdi.

"EKVADOR CUMHURBAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvador ziyaretinde yaşanan gerginlik ve zırhlı makam aracının oraya götürülmesi hususunda ise Çavuşoğlu şunları söyledi: “Ekvador’daki olay tamamen Ekvador Cumhurbaşkanı zaten açıkladı. Ve özür de diledi. Düşünün, Ekvador dışındaki ülkeler cumhurbaşkanına zırhlı araç verme konusunda cevap vermediler. Dolayısıyla biz de bölgedeki büyükelçilerimizdeki araçları inceledik. Cumhurbaşkanımızın güvenliğini sağlamak bir devletin görevidir. Bu sebeple de oraya araçları gönderdik. Diğer yandan o gün milletvekili olup olmadıkları belli değil, Ekvador güvenlik güçleri görevini yapmadığı için o insanlar cumhurbaşkanına belli bir mesafeye kadar geldiler. Ellerinde çanta var, her şey olabilir. Bizim güvenlik güçlerimiz de tedbirlerini aldı” diye konuştu.

"BİZİM MUSEVİLERLE BİR PROBLEMİMİZ YOK"

İsrail’le ilişkilerin sorulması üzerine ise Davutoğlu, "Biz Yahudi düşmanı değiliz. Bizim Musevi kardeşlerimizle bir problemimiz yok. Bizim şimdi yurtdışında bazı lobi şirketleriyle anlaştık, AK Parti için değil, Türkiye’nin imajı için şey yaptık. Bu şirketlerin sahibi Yahudi de olabilir, Hıristiyan da olabilir. Hıristiyan olunca iyi, Musevi olunca mı kötü? Bu antisemitizme girer. Bizim için o firma lobi işlerinde başarılı mı, değil mi biz ona bakarız. Bu kadar. Etnik ya da dini yapısı bizi ilgilendirmez” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Musevi cemaatleri ile her zaman görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Bizim Musevilerle bir problemimiz yok. İsrail devletinin hatalarına karşıyız biz. Filistin’deki zulme karşıyız” şeklinde konuştu. "İsrail’in 1 Kasım seçimleri ile AK Parti’nin ‘kalıcı’ olduğunu gördükten sonra tekrar yanaşmaya başladığını" ileri süren Çavuşoğlu’nun bu sözlerine muhalefet vekilleri “Filistin’deki zulme karşısınız ama İsrail’le ticarete devam ediyorsunuz” diye tepki gösterdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.