Çatıda Eylem Yapan Mültecilere Su Ve Yemek Verilmesi Engelleniyor

Çatıda Eylem Yapan Mültecilere Su Ve Yemek Verilmesi Engelleniyor

Almanya'nın başkenti Berlin’de Gürtel caddesi üzerinde bulunan mülteciler yurdunda çatıyı işgal eden dokuz mültecinin direnişi devam ediyor.İkamet ettikleri mekanı terk etmek istemeyen mültecilere polis yemek verilmesini de engelliyor. Daha...

Almanya'nın başkenti Berlin’de Gürtel caddesi üzerinde bulunan mülteciler yurdunda çatıyı işgal eden dokuz mültecinin direnişi devam ediyor.

İkamet ettikleri mekanı terk etmek istemeyen mültecilere polis yemek verilmesini de engelliyor. Daha önce binanın elektriği ile suyunu kesen polisin tavrı bazı yardım kuruluşları tarafından sert bir dille eleştirildi.

Bu arada Berlin’de Gürtelstrasse üzerindeki mülteciler yurdunun çatısını işgal eden mültecilerle dayanışma içinde olan bir grup da dün Berlin Çalışma ve Uyum Senatörlüğü’nün girişini işgal etti. Polisten alınan bilgilere göre sayıları 40 kadar olan destekçiler senatörlük binasının fuayesinde duvarlara afişler astılar ve bir süre müzik çaldıktan sonra dağıldılar.

“Sürülmeyi Engelleme Birliği“ adlı girişim grubunun düzenlediği eylem ile mültecilerin sorunlarına dikkat çekilmek istendiği bildirildi. Polis Berlin Çalışma ve Uyum Senatörlüğü’nü işgal eden göstericilerin polisin herhangi bir müdahalede bulunmasına gerek kalmadan gönüllü olarak dağıldıklarını duyurdu.

Öte yandan mültecilere destek vermek amacıyla Berlin’de önceki gün öğle saatlerinde bir yürüyüş gerçekleştirildi. Polis olaysız geçen yürüyüşe yaklaşık kişinin katıldığını bildirdi. Mültecilerin destekçilerle haberleşmelerinin de zorlaştığı, zira binanın elektriğinin kesilmesi üzerine cep telefonlarının şarj edilemediği öğrenildi.

Berlin İdare Mahkemesi ise bir grup mültecinin başvurusu üzerine aldığı bir kararla "Toplanma hakkı toplantının halkın giremeyeceği mekanlarda düzenlenmesini içermez." diyerek çatının toplanmaya uygun bir mekan olmadığını belirtti. Mahkeme mültecilerin su ve gıda takviyesi talebini de reddetti. Gerekçeli kararda "Mülteciler kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilirler." denildi. Mahkeme böylece polisin argümanına destek vermiş oldu.

Polis mültecilerin yemek yemek ya da avukatlarıyla irtibata geçmek için binadan çıkmakta özgür olduklarını açıklamıştı.

Söz konusu mülteciler Oranienplatz’da bir buçuk yıl kadar kamp kurduktan sonra Senato ile yapılan anlaşma sonucu geçen nisan ayında çeşitli yurtlara yerleştirildiler. Sayıları 560’ı bulan mültecilerden 108’i geçen hafta başında Berlin’i terk etmeleri gerektiğini bildiren bir tebliğ aldı.

Berlin’i terk etmesi istenen mültecilerden bazılarının Almanya’ya İtalya üzerinden giriş yaptığı ve bir AB ülkesi olan İtalya’ya geri dönmeleri gerektiği belirtildi, bazılarının Almanya’da iltica başvurusunda bulunduğu eyalette haklarından yararlanabileceği duyuruldu. Bazılarının ise Yabancılar Polisi tarafından iki kez görüşmeye davet edildiği halde görüşmeye gitmeyerek Senato ile varılan anlaşmaya aykırı davrandığı gerekçesiyle Berlin’i terk etmeleri istendi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.