Çatalhöyük'ten dünyaya açıldı

Çatalhöyük'ten dünyaya açıldı

Çoçukluğunda Çatalhöyük etrafından çobanlık yapan Sadrettin Dural'ın yazdığı kitaplar dünyaya açıldı. Dural'ın 'Protecting Çatalhöyük' adını verdiği eseri ABD'de ders kitabı olarak okutuluyor

Çatalhöyük kazı alanında bekçilik yapan Sadrettin Dural, yazdığı kitaplarla dünyaya açıldık. Çatalhöyük aşığı 55 yaşındaki Sadrettin Dural,  çocukluğunda koyunlarını otlattığı Çatalhöyük'te toprağın altında yatan tarihi keşfetmeye başlamasıyla hayatında yeni bir perdeyi araladı. Kazı alanında bekçi olarak işe başlayan Dural, okuyup araştırdı ve birikimini aktarma isteğiyle 2007 yılında bir kitap kaleme aldı. 'Protecting Çatalhöyük' adını verdiği eseri ABD'de ders kitabı olarak okutuldu. Dural'ın 25 yıl önce ören yeri bekçiliğine başlaması hayatının dönüm noktası oldu. Geçmişte çobanlık ve taksi şoförlüğü yapan Dural, Çatalhöyük ile birlikte dünyaya açılma fırsatı buldu.

ABD'DE KİTAPLARI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Kitabı inceleyen Amerikalı akademisyenlerin Binghamton Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde yardımcı ders kitabı olarak okutmaya başladığını kaydeden Dural, bundan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Kendisinin ilkokul mezun olduğunu Sadrettin Dural, "Bizim köyde pek kız çocuklarını okumasına sıcak bakmazlardı. Ben de sıcak bakmıyordum. Çünkü atamdan öyle görmüştüm, böyle gidecek diyordum. Fakat Çatalhöyük'te işe başlayınca, o eğitimli insanlarla tanışınca kızımı da oğlumu da okuttum. Ben okumadığım için çok üzülmüştüm. Aynı acıyı onlar yaşamasın dedim. Kızım tarih öğretmeni oldu. Oğlum ise mali müşavir oldu. Onlar da benim onur kaynağım " dedi.

ZİYARETÇİLER KİTAPLARIMI SATIN ALIYOR

Çötülhöyük'ün özellikle ABD'liler tarafından sürekli ziyaret edildiğini kaydeden Dural, "Burayı ziyarete gelen insanlar kitaplarımı görünce mutlaka satın alıyorlar. 9000 Yıl Önce Çatalhöyük'te Yaşam kitabımı Türk ziyaretçiler de alıyor. Bu kitap da İngilizce'ye çevrildi. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin kitaplarıma ilgi göstermesi beni mutlu ediyor. Çatalhöyük dünya mirası açısından çok önemli bir yer. Buranın daha fazla tanıtımını yapmalıyız. Geçen yıl buraya Morgan Freeman gelmişti. Onunla da sohbet etme fırsatı bulmuştum. Çatalhöyük'ün tanıtımı için daha fazla kitap yazılmalı ve belgesel çekilmeli" diye konuştu.

PROF.DR. HODDER BANA YARDIMCI OLDU

Çatalhöyük’te gözlemlediklerini Prof. Dr. Ian Hodder yardımıyla kitap haline getirdiğini kaydeden Dural, höyüğü ziyarete gelenlerin kazı görevlilerinden bilgi aldığını ve kendisinden bilgi almak isteyen olmadığı için de bunu büyük bir eksiklik olarak hissettiğini söyledi. Dural, "2007’de kitabım basıldı. Kitapta Çatalhöyük’deki arkeolojik kazılar, kazılar sırasında yaşanan sorunlar, hayatımdan kesitler ve bekçilik yaptığım sırada yaşadığım sorunları anlattım. ABD California’da Binghamton Üniversitesi’nde yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. Halan dünya çapında ünlü internet sitelerinde de kitabın satışı sürüyor" diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.