Çarşıda aşure bereketi

Çarşıda aşure bereketi

Bugün İslam dünyası için önemi büyük olan Aşure Günü. Paylaşmanın ön plana çıktığı bu özel günde vatandaşlar aşure yemeğini pişirmek için çarşıda bulunan esnaftan malzemelerini alıyor

İslam aleminde Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı sevinci yaşanıyor. Bugün 12 günlük Muharrem orucu bittikten sonra Kerbela ve diğer bütün şehitlerin ruhları için pişirilip dağıtılan Aşure günü. Nuh peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide bulunan son yiyeceklerden yapıldığına inanılan tatlı çorba; aşure bu yıl da birçok evde pişirilerek sofraları süsleyecek. Muharrem ayının 10. günü olarak bilinen Aşure 20 Eylül Perşembe tarihine yani bugüne denk geliyor. Aşure günü nedeniyle aşurelik malzemeler tezgâhlara indi. Vatandaş Aşure çorbasını pişirmek için malzemelerini alıyor. Buğday, pirinç kırığı, nohut, fasulye, siyah üzüm kurusu, fındık içi, ceviz içi, badem içi, sarı üzüm kurusu, kayısı ve çeşitli bakliyatlardan oluşan malzemeler vatandaş tarafından satın alınan başlıca ürünler arasında. Konya’da aşurelik malzemeleri satan esnaf satıştan ve ilgiden memnun.

2-1-040.jpg

AŞURE GÜNÜ’NDE PAYLAŞMAK ÖNEMLİ

Muharrem ayının 10. günü olan bugün itibariyle evlerde aşureler pişirilip komşular ve yakınlara ikram edilecek. Hicri yılbaşı olan Muharrem ayıyla birlikte vatandaşları aşure telaşı sardı. Vatandaşların aşurelik malzemeleri almaya başlamasıyla çarşı-pazarda hareketlilik başladı. İslam dünyası için önemi büyük olan Aşure Günü'nde paylaşma ve kardeşlik vurgusu yapılıyor. Günün en önemli yanını ise aşure çorbası oluşturuyor. Çok sayıda ürünün karışımından oluşan aşure, lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da oldukça faydalı. Aşure telaşı özellikle bedesten bölgesi ve Aziziye Camii bölgesinde bulunan esnafı hareketlendirdi. Aşure malzemeleri için alışverişe çıkan halk esnafın yüzünü güldürmeye başladı. Birçok ürünün karışımı ile yapılan aşure çorbası, paylaşmayı ve kardeşlik duygusunu pekiştirmesi ile ön plana çıkıyor.

AŞURE ALIŞVERİŞİ EVLERE BEREKET GETİRİYOR

Aşure gününün yaklaşmasıyla vatandaşların eksiklerini tamamlamak için alışverişe çıktığını ifade eden Baştimur Gıda’nın Sahibi Yakup Baştimur, “Vatandaşlarımız aşurenin bereketini yaşamak için çarşıya geliyor. Bizler vatandaşımıza en taze ve kaliteli ürünleri temin etmek için hazırlıklarımızı 1 ay öncesinden tamamladık. Aşure çorbası yapımında ihtiyaç duyulan bütün ürünler tezgahımızda mevcut” diye konuştu. Aşurelik ürünlerin fiyatının normal seviyelerde olduğunu aktaran Baştimur, vatandaşa kaliteli ürünleri uygun fiyata vermeye gayret gösterdiklerini dile getirdi. Baştimur, şu şekilde konuştu. “İyi ürün her zaman diğer ürünlere kıyasla pahalı olur. Biz en iyi ürünleri vatandaşımıza uygun fiyattan satışa sunmaya çalışıyoruz. Evlerde bereketin yıl boyu korunması için en az 10 çeşit malzemenin satın alınması gerektiği söylenir. Vatandaşlar da buna dikkat ediyor. Aşurelik malzemelerden Fındık içi 40 lira, ceviz içi 55 lira, buğday 2,5 lira, nohut 8 lira, fasulye 7 lira, kayısı kurusu 20 lira, kuru üzüm 15 lira, incir 30 lira, kenevir 12 lira, fıstık içi 12 lira.”

AŞURE BİRLİKTELİĞİMİZİ ARTIRACAK

Muharrem ayının 10. günü yani Aşure gününün bu yıl 11 Ekim'e denk geldiğini ve bu günde önemli hadiselerin meydana geldiğini belirten Baştimur, “Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)'in İslam’a davetinin temeli bu günde atıldı. Hz. Adem'in tövbesi bu günde kabul oldu. Nuh'un gemisi bu günde tufandan kurtuldu. Hz. Yunus bu gün balığın karnından çıktı. Hz. İbrahim Nemrud'un ateşinde bu günde yanmadı. Hz. İdris diri olarak göğe bu günde çıkartıldı. Hz. Yakub  oğlu Yusuf'a  Muharrem ayının 10. günü kavuştu. Eyyub aleyhisselamın hastalıktan kurtulması, Musa Aleyhisselamın Kızıldeniz'den geçip, Firavun'un boğulması ve Hz. İsa'nın  doğumu ve Yahudilerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması hep Aşure günü oldu. Bizde bu günde pişirdiğimiz aşurelerden akrabalarımıza, dostlarımıza ve komşularımıza vererek, kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.