Adem Turan

Adem Turan

Cari açık bir türlü kapanmıyor

Cari açık bir türlü kapanmıyor

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, mayıs ayında 5 milyar 885 milyon dolar açık verdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mayıs 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.
Buna göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla 516 milyon dolar artarak 5 milyar 885 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 57 milyar 637 milyon dolara çıktı.
Bu dönemde, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı 678 milyon dolar artarak 6 milyar 498 milyon dolara, birincil gelir dengesi açığı 214 milyon dolar yükselerek 1 milyar 156 milyon dolara çıktı.

Peki, bu cari açığı kapatmak mümkün mü? En çok dışarıdan ne çeşit ürünler ve hangi ülkelerden satın alıyoruz? Birlikte göz atalım.

1-Doğalgaz ve Petrol; Türkiye özellikle Rusya ve İran’dan doğalgaz ve petrol satın alan bir ülkedir 2-Otomotiv; Genellikle, Almanya, Fransa ve İtalya’dan otomobil ve yedek parça ithal etmektedir.

3-Elektronik Aletler; Özellikle Çin, Almanya, ABD, Fransa ve İtalya Türkiye’nin en çok elektronik ürün ithal ettiği ülkelerdir.

4-Giyim sektörü: Tommy Hilfiger, Nike, Polo Ralph Lauren, Hugo Boss, Calvin Klein, Levis, Timberland, Lumberjack, Giorgio Armani, Lee.

5-Gıda sektörü: Danone, Maggi, Nestle, Nescafé, Nesquik, Jacobs, Banana, McDonald’s, Burger King, Knorr, Calve, Komili, Becel, Sırma, Rama, Sana, First Sakız, Falım, Kraft, Fritolay, Milka, Ruffles, Doritos, Lays, Cheetos.

6-İçecek Sektörü: Schweppes, Coca Cola, Pepsi, Yedigün, Sprite, Fanta, Damla Su, Sırma, Hayat, Danone, Nestle, Cappy, Erikli, Akmina.

7-Temizlik sektörü: Ace (Çamaşır Suyu), Air Wick, Ajax, Aldays, Alo (Çamaşır Tozu), Ariel (Çamaşır Tozu), Axe, Blendax (Şampuan), Calgon, Carrefour, Cıf, Clear (Şampuan), Clit Bang, Clin, Colgate, Dettol, Domestos (Çamaşır Suyu), Dixi, Diadermine, Dove, Elidor (Şampuan), Fa, Fairy, Finish, Head&Shoulders, Henkel, Hacı Şakir, Ipana (Diş Macunu), Jhonsons Baby, Loreal (Şampuan), Lux, Max Factor, Nıvea, Omo (Çamaşır Tozu), Oral-B, Orkıd (Özel), Palmolive, Pantene (Şampuan), Prıma (Bebek Bezi), Rejoıce (Şampuan), Persil, Perwoll, Prill, Prima, Protex, Rejoice, Rexona (Şampuan), Rinso (Çamaşır Tozu), Schwarzkopf, Sensodyne, Signal (Diş Macunu), Syoss, Unilever, 8-Teknoloji sektörü: IBM, Intel, Dell, Nokia, Icq, Apple, WindowsViecnetta, Vileda, Vanish, Vaseline, Veet, Vim, Yumoş.

Hülasa, günlük hayatta satın aldığımız ve kullandığımız bir çok ürünler yurt dışından temin ithal edilmektedir.

Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler ise ana başlıklarla şunlardır;
Tekstil, hazır giyim, meyve sebze, demir çelik ürünleri, bor madeni, fındık, zeytin, üzüm, incir, turunçgiller, tütün, pamuk, beyaz eşya ve çeşitli madenler (özellikle krom ve bakır).

Cari açığı kapatmanın yolu daha çok çalışmak, üretmek ve israftan kaçınmakla gerçekleşeceği aşikardır.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR