Çankaya Köşkü, Letonya Cumhurbaşkanı’nı Ağırladı

Çankaya Köşkü, Letonya Cumhurbaşkanı’nı Ağırladı

Türkiye ile Letonya arasında karşılıklı işbirliğini artırmak amacıyla bir dizi anlaşmaya imza atılırken, Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik konusunda desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye ile Letonya arasında karşılıklı işbirliğini artırmak amacıyla bir dizi anlaşmaya imza atılırken, Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik konusunda desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. İki ülke arasında işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir dizi anlaşmalara imza atıldı. İmza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz sene Letonya’ya gittiğini hatırlatarak Letonya heyetini Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gül, Letonya ile ilişkilerin mazisinin köklü olduğunun altını çizerek Plevne’de esir düşen Osmanlı askerlerin Letonya’ya götürüldüğünü ve orada hayatlarını kaybettiğini anlattı. Önümüzdeki yıl Letonya ile dostluk anlaşmasının 90. yıldönümü olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, 1991 yılında bağımsızlığını tekrar kazanan Letonya’nın cumhurbaşkanı ile Ukrayna ve Kırım meselesini de görüştüklerini anlattı. Gül, "Avrupa içinde ekonomisi düzgün ve büyüyen iki ülke vardır. Birisi Türkiye diğer Letonya’dır. İmzalanan anlaşmalar ilişkilerimizin ileri boyutlara götürecektir." sözlerine yer verdi. 2015 yılında Letonya’nın AB’nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatan Gül, "Letonya’nın dönem başkanlığında Türkiye’nin AB üyeliğine desteğin devam edeceğine inanıyoruz." dedi.

LETONYA’DAN TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins ise yaptığı konuşmada ziyaretle ikili ilişkilerin ileri seviyelere taşınması için bir vesile olacağına inancını dile getirdi. İkili ilişkilerin her zaman kendileri için önemli olduğunun altını çizen Berzins, "Hem iyi hem de zor zamanlarda birbirimizi anlayacak iyi bir ilişki tesis ettik" sözlerine yer verdi. İki müttefik olarak NATO’da da karşılıklı işbirliği ve koordinasyon içinde olduklarını anlatan konuk cumhurbaşkanı, "Ukrayna’daki son gelişmeler düşünüldüğünde NATO’nun önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır." dedi.

Türkiye’ye verdiği destek için teşekkür eden Letonya Cumhurbaşkanı, "Çalışmalarımızı yürütürken Türkiye’nin AB üyelik sürecine tam destek vereceğimizi bir kez daha dile getirmek isterim." şeklinde konuştu.

Çankaya Köşkü’nde Letonya ile işbirliğine yönelik iki anlaşmanın imza töreninde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de hazır bulundu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.