Çanakkale ruhu hep diri tutulmalı

Çanakkale ruhu hep diri tutulmalı

Türk milleti 103 yıl önce Çanakkale'de yazdığı destanla Anadolu'nun Türk yurdu olduğunu emperyalistlere bir kez daha gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Caner Arabacı, "Çanakkale ruhu hep diri tutulmalı" dedi.

Türk milletinin mazlum milletler adına sömürgeci batıya karşı verdiği şerefli bir direniş ve zafer abidesi olan Çanakkale Zaferi 103. yıldönümünde anılıyor. Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve Anzak orduları büyük bir bozguna uğratıldı. 253 bin Türk askeri Çanakkale'de şehit düştü. Çanakkale'de Halep'ten Saraybosna'ya, Bakü'den Batı Trakya'ya, Van'dan Edirne'ye kadar birçok İslam beldesinden Müslüman gençler Hilal yolunda canlarını feda etti.

EN ÇOK ŞEHİDİ HALEP VERDİ

Ülkelerinde savaş nedeniyle evlerini, vatanlarını terk etmek zorunda kalan, hayatlarını kaybeden Suriyeliler, 103 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında, Osmanlı ordusu içinde vatan savunması için canlarını ortaya koymuştu. Halep’ten 1009 Lazkiye’den ise 85 şehit ile Suriye, Çanakkale’deki şehit sayısı ile İslam ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Konya da pek çok etkisi ile Çanakkale zaferinde önemli bir rol üstlenmişti. Konya Çanakkale, Osmanlı Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya, İstiklâl, Kore ve Kıbrıs Savaşları’ndaki şehit sayıları ile “en çok şehit veren il” unvanına sahip. Yine Konya Lisesi Çanakkale’de verdiği şehitleri dolayısıyla üç yıl mezun veremeyen okullardan biri unvanına sahip.

KONYA ŞEHİT SAYISINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Konya, durum milli duygular olduğunda hep ön sıralarda yer alıyor. Osmanlı-Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya, İstiklâl Harbi, Kore, Kıbrıs ve 2010 yılına kadar iç güvenlikte illerin verdiği şehit sayılarına bakıldığı zaman Konya 3. sırada yer alıyor. Bu savaşlarda Bursa 6 bin 121 şehit, Kastamonu  5 bin 160 şehit, Konya 4 bin 787 şehit, Ankara 4 bin 219 şehit, Balıkesir ise 4 bin 43 şehit verdi. Türkiye genelinde ise şehit sayısı 109 bin 774 olmuştu. Konya sadece Çanakkale Savaşları’nda 2 bin 732 evladını şehit verdi. Konya’dan verilen şehit sayıları, Konya Merkez’den sonra en çok Bozkır’da görüldü. Çanakkale Savaşları’nda Konya Merkez 508, Bozkır 358, Seydişehir 293, Ilgın 271, Akşehir 249 evladını şehit verdi.

ÇANAKKALE'DE TAHSİLLİ BİR NESİL GİTTİ

Çanakkale Savaşı'nın küçük kahramanları yani 15 yaşındaki gençler hiç unutulmadı. 15'liler olarak çağrılan çocuk askerler, vatan uğruna seve seve cepheye koştu. Birçoğu şehit olan 15'liler kahramanlık hikayeleri türkülere ve destanlara konu oldu. Osmanlı Devleti Çanakkale'de tahsilli bir nesili kaybetti. Padişah'ın çağrısı üzerine çok sayıda genç cepheye koşmuştu. Konya Lisesi’nden de bu çağrı üzerine ekseriyeti 15 ila 19 yaşında olan gençler cepheye katılmış ve okul tüm öğrencilerini Çanakkale’de şehit verip 3 yıl mezun veremedi. Çanakkale Savaşları’nda 10 bin üniversiteli, 7 bin liseli şehit oldu. 45 kiloyu bulan herkesin asker olarak alındığı, kaynaklarda çoğunun adı geçmese de pek çok kadın askerin de savaşta yer alarak şehit olduğu belirlendi.

İSLAM MEDENİYETİNİ YIKMA SAVAŞI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Türkiye'nin artık kendine gelme zamanı geldiğini söyledi. "Çanakkale ruhuyla yeniden dirilme zamanı geldi" diyen Arabacı, şunları söyledi: "Uçağınızı kendiniz yapacaksınız, savunma sanayini kendiniz üreteceksiniz. Türkiye bunu yapmak zorunda çünkü bize dünyanın ihtiyacı var. Türkiye; Balkanlar'da, İslam aleminde mazlum insanlar üzerinde gözde devlettir. Türkiye sadece kendi için değil tüm mazlumlar için büyük devlet olmak zorundadır. Çünkü Batı medeniyeti soyguncudur ve insanlığa huzur vermemiştir. Güçlü olmak, birlik olmak ve dayanışmak zorundayız. Kendi bilimsel düşüncemizi, teknolojimizi geliştirmek zorundayız. Çanakkale'nin bize bu vasiyetidir. Kan dökerek vatan savunmasından önce ter dökerek, dirsek çürüterek bilim, düşünce ve teknoloji geliştirip ondan sonra zorunda kalırsak belayı bölünmeyi göze almak durumundayız."

İSLAM KARDEŞLİĞİ ŞUURU OLUŞMALI

Çanakkale'de doğrudan Hristiyan ordularının, haçlılık adına bu vatana saldırdığına vurgu yapan Arabacı, "İngiliz, Fransız sömürge askerleri, Anzak askerleri, Rumlar ve diğerleriyle birlikte Haçlı koalisyonu tamamlandı. Bu haliyle baktığımızda Çanakkale tam bir Haçlı seferidir. Biz, 'Haçlı Seferleri, Selçuklular devrinde başladı ve 8 büyük sefer yapıldı bitti' diye biliriz ama bu yanlış. Tam 200 yıl dalga dalga sürdü. Osmanlı'nın kuruluş döneminde de devam etti. Haçlılar, haçlı olduklarının bilincinde. Ama hilal bilinçsiz. Hilal, İslam inancını doğru öğrenmekten, haçlı ile yakın tarihi, uzak tarihi doğru yorumlamaktan çok daha öte duruyor. Hilal kendi içinde parçalı. İslam kardeşliğini ortaya çıkaracak bir şuur üretmiyor" diye konuştu.

ÇANAKKALE'DE İSLAM İÇİN SAVAŞTILAR

Çanakkale'de kadınların bile savaştığını dile getiren Arabacı, “Çanakkale neden bizim cehennemimiz oldu? Çünkü Batı uzun süre bizim içimizde adam yetiştirdi. Almanya 30 yıl subay, istihbaratçı yetiştirdi. Bütün bu emekler Osmanlı Devleti'ni 1914 yılında cehenneme sürükledi. Çanakkale olayları buradan başladı. Çanakkale Hilafetin kapısıdır. Çanakkale geçildiği zaman Hilafet yıkılır” diye konuştu. Çanakkale'de mezarların incelendiği zaman kardeşlik manzarasının çıktığına vurgu yapan Arabacı, “Konya'dan, Diyarbakır'dan, Kudüs'ten, Van'dan, Kosova'dan gelenler cihat ruhuyla Çanakkale'de savaştı. Hilal bünyesinde İslam'ı savundular. Karşı tarafta da benzer durum vardı. İngilizler ve sömürgeleri, Fransızlar ve sömürgeleri savaştı” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.