Çanakkale gençlerimize iyi anlatılmalı

Çanakkale gençlerimize iyi anlatılmalı

Çanakkale Savaşın'nda verilen mücadelenin iyi okunması gerektiğini dile getiren Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu Müdür Yardımcısı Hüseyin Alkan, “Çanakkale Zaferi tarihimizin dönüm noktasıdır. Gençlerimiz Çanakkale'de verilen mücadeleyi iyi anlamalıdır” de

Çanakkale Savaşın'nda verilen mücadelenin iyi okunması gerektiğini dile getiren Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu Müdür Yardımcısı Hüseyin Alkan, “Çanakkale Zaferi tarihimizin dönüm noktasıdır. Gençlerimiz Çanakkale'de verilen mücadeleyi iyi anlamalıdır” dedi.

Türk Milleti, 1. Dünya Savaşı Çanakkale Cephesi'nde ülkesine olan sevgisini ve sadakatini canıyla, kanıyla ortaya koydu. Anadolu topraklarında yaşayan her vatandaş elindekinin yarısını, kimisi de tamamını bu savaşa bağış etti. Bir tarihin yazıldığı Çanakkale'de yaşananların nesiller boyunca aktarılıp tarihi bilginin en canlı şekliyle verilebilmesi için Çanakkale'ye ziyaretler düzenleniyor ve oraya giden öğrenciler yakın tarihimizde meydana gelen bu savaş hakkında bilgi ediniyor. Çanakkale'ye gidemeyenler için ise her şehirde Çanakkale'yi anlatan tiyatro oyunları oynanıyor ya da temsili maketlerle yaşanan savaş öğrencilere anlatılıyor. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü sebebiyle Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi TIR'ının Türkiye turu yapmasını sağladı. Öğrencileriyle birlikte müzeyi ziyaret eden Mareşal İlköğretim Okul Müdürü Hüseyin Alkan, “Bir yazı okumuştum. Okuduğum o yazıya göre, Japonlar her yıl Hiroşima'ya atılan atom bombası hakkında bir haftalık bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimi yapıyor. Bu eğitime katılan öğrencilere atom bombasının Japonya'da neleri değiştirdiği anlatılıyor. Öğrencilerin ülkelerini sevmesi ve ülkeleri için çalışıp dürüst olmaları bu tarihi bilinçle onlara aktarılıyor. Çanakkale Savaşı'nda yaşananları da gerçekten anlatabilrsek ve gençlerimizin zihninde Çanakkale bilincini oluşturmuş oluruz. Gençlerimizin büyük bir çoğunluğu bu toprakların nasıl kazanıldığını bilmiyor. Bu müzede de, o tarihi cephede yaşananları ziyaretçilere aktarmak adına her şey mevcut. Birbirine girmiş mermiler, boş kovanlar ve maketler cephede yaşananları anlatıyor. Bu durum gençler üzerinde etkili oluyor” dedi.

ÇANAKKALE'Yİ ANLAMAK GEREKİYOR

“Çanakkale Savaşı Türkiye'nin kalbi olmuştur” diyen Alkan, şunları söyledi: “Çanakkale zihniyetini gerçekten iyi okuyabilirsek, bugünkü ekonomik ve sosyal sıkıntılırın giderileceğini düşünüyorum. Bir milletin küllerinden doğuşunu Çanakkale'de görmek mümkün. Türk milletinin birçok özelliğinden söz edilebilir. Ama bana göre en büyük özelliği vatan, millet ve bayrak için ölmeyi çok iyi bilmesidir. İnşallah hiç bir zaman böyle bir savaşa mağruz kalmayız. Çünkü orada 250 bin insan şehit oldu. Bir gençliği kaybettik Çanakkale'de. Çanakkale Savaşı'nda aldığımız galibiyet, Kurtuluş Savaşı'nda verdiğimiz mücadelenin zaferle sonuçlanmasında ön ayak oldu.”

BİR TARİH YAZILDI

Çanakkale Şehitlikleri'ne hiç gitmediğini söyleyen öğrenciler ise, “Çanakkalaye gitme imkanımız olmadı. Okuduğumuz kitaplardan öğrendiğimiz ve öğretmenlerimizin öğrettiği bilgiler doğrultusunda Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan savaş için bütün ülkenini seferber olduğunu biliyorduk. Öğrendiğimiz bilgiler bize teorik anlamda bilgi veriyordu. Ancak bu müze sayesinde, atalarımızın nasıl kahramanca savaştığını da öğrenmiş olduk. Bir tarihin yazıldığı Çanakkale'de 7'den 70'e herkes mücadele etmiş. Bizler de bunları göz ardı etmeyerek çalışacağız. Vatanımız için iyi bireyler olmaya gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

ADEM DEMİREL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.