Camiler kapanmasın

Camiler kapanmasın

Din hizmetin yaşanan aksaklıklara değinen Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, "Devlet camilere daha fazla yardımda bulunmalı. Birçok camide imam ve yeterli personel yok. Kapısına kilit vurulan camiler var" dedi

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Konya'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinliklerde camilerin ve ibadetin önemi vurgulanıyor. Bu haftada din görevlilerinin yaşadığı sıkıntılar ve ibadet noktasındaki eksikler de gündeme geliyor. Birçok camide imam yok. Konya'da çoğu cami de kadro eksikliğinden dolayı yatsı namazından sonra kapalı tutuluyor. Din hizmetinde farklı nedenlerden dolayı bir dizi aksaklık yaşanıyor. Bu durum hem din görevlilerini hem de cami cemaatini rahatsız ediyor. Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Konya Şube Başkanı Ali Koç, din hizletlerinde yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi.

DİN HİZMETİNDE EMEKLİLİK OLMAZ

Din hizmetinin ancak insan öldüğünde biteceğini ve her müminin kendi dininin görevlisi olduğunu belirten Koç, din görevlilerinin devlet memuru ve sonuçta bir takım haklara sahip olduğunu, cemaatten bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi. Koç, “Din hizmetinde gönüllülük esastır. İmamların devlet memuru statüsünde olduğu bazen unutuluyor. Cemaat bu yanlış algıyı bir kenara bırakmalı. Onlarda insan, mazeretleri olabilir. Ayrıca devlet Cuma günleri hariç din görevlilerine bir gün izin hakkı veriyor. Müsamaha gösterilmelidir. Fakat din görevlileri de bu hakkı suistimal etmeden görevini yerine getirmeyi bilmelidir. Cemaat-imam bütünleşmesi sağlanmalı. Din görevlisinin olmadığı durumda cemaatin imam ve müezzin olabilecek yeterlilik de olması lazım. Zaten bu dinen bir sorumluluk ve gerekliliktir” dedi.

PERSONEL SAYISI DERHAL ARTIRILMALI

Konya'da cami sayısının fazla olduğunu, camilerde bir takım eksikliklerin olduğunu belirten Koç, "Konya'da 3 binden fazla cami var. Bu ciddi bir rakam. Bazen fazlalık gibi gözükebilir. Merkez camilerde cuma vaktinin dışında en fazla 4 veya 5 saf, diğer yerlerde 1 veya 2 saf ancak dolduruluyor. Camiler dolmuyor. Camiler en çok bayramlarda ve cuma namazlarında doluyor. Din görevlileri 31 yıl haklarının büyük çoğunluğundan mahrum yaşadı. 2010 yılında teşkilat yasası çıkartıldı. Ama yetersiz. Asıl mesele unutuluyor. Cemaat imam yokluğundan, caminin temiz olmamasından şikayet edebilir. Camilerin bir ekip gücüne ihtiyacı var. Ödeneğe ihtiyacı var. Bazı vakıflar ve sendikalarda yardımda bulunmalı. Camiler devletindir ve halka açıktır. Devlet bu konuda ki bilincini artırmalı ve gereğinden fazla yardımı yapmalıdır" şeklinde konuştu.

CAMİLER 24 SAAT AÇIK KALMALI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in “Camiler 24 saat açık kalmalıdır” sözlerini hatırlatan Koç, “Bir insan gece nasıl cafeye veya markete gidebiliyorsa camiye de rahatlıkla gitmeli. Bu herkesin en doğal hakkı. Din görevlileri bu konuda bilinçli olmalı. Kadro eksikliğinden veya bir takım gerekçeler öne sürerek sorumsuz davranmak yakışık almaz” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum